În ultimul timp, ustensilele din silicon au luat locul celor din lemn în bucătarie. De ce? Mulți spun că sunt mai practice, sunt mai atractive din punct de vedere vizual și pot fi utilizate la temperaturi înalte în timpul procesului de gătire.
Pentru că există o mulțime de articole care te învață ce ustensile nu trebuie să-ți lipsească din bucătărie, am decis să facem o comparație între celebrele unelte din lemn și cele din silicon pentru că sunt la modă în zilele noastre și să vedem care sunt mai practice, dar și care dintre ele fac casă mai bună cu sănătatea.
Ustensilele din lemn au fost folosite chiar și de bunicile noastre și oricât de modernă este bucătăria ta, nu se poate să nu ai măcar o lingură sau un tocător din lemn prin dulapuri. Deși uneltele din silicon sunt mai atractive din punct de vedere vizual, am decis să vedem care dintre cele două tipuri sunt mai practice, dar și care sunt mai rezistente la bacterii și microbi.
Avantajele ustensilelor din lemn
- Ustensilele din lemn sunt rezistente în timp, dacă sunt curățate corespunzător. Acestea se pot folosi în oricare etapă a procesului de gătire, nu se topesc și temperaturile înalte nu le schimbă cu nimic utilitatea.
- Indiferent de materialul din care este realizat vasul în care gătești, ustensilele din lemn nu vor produce pagube. Nu vei reuși niciodată să zgârii suprafața oalelor cu o lingură din lemn .
- Ustensilele din lemn pot fi folosite în orice etapă a procesului de gătire. Se încing mult mai greu și dacă vei vrea să guști mâncarea nu te vei frige la limbă, așa cum se poate întâmpla cu orice altă ustensilă din inox.
- Ai folosit vreodată cuțitul cu lamă metalică pentru a toca vinetele proaspăt coapte? Nu-i așa că mai apoi ai simțit un gust metalic în salată? Cu ustensilele din lemn nu vei avea parte de acest inconvenient. Uneltele de bucătărie realizate din lemn nu schimbă gustul mâncării.
- Se curăță puțin diferit față de alte ustensile de bucătărie. Trebuie spălate imediat după ce le-ai folosit la prepararea mâncării. Există doua aspecte pe care trebuie să le ai în vedere dacă vrei să prelungești durata de viață a ustensilelor din lemn: nu trebuie să le lași mult în apă și nici să folosești prea mult detergent de vase.
Avantajele ustensilelor din silicon
- Sunt rezistente la temperaturi ridicate dacă sunt realizate din materiale bune, dar și prețul lor este pe măsura calității.
- Este adevărat că sunt mai ușoare decât cele din lemn și se răcesc mult mai repede în comparație cu acestea, dar trebuie să cunoști ceea ce cumperi. Există și ustensile din cauciuc, care sunt adesea confundate cu cele din silicon și care din păcate se topesc instant atunci când vrei să amesteci mâncarea.
- Spatula din silicon de exemplu se poate mula mai bine pe pereții unui vas atunci când nu vrei să risipești nimic din preparatul tău.
- Se curăță destul de ușor cu un detergent de vase bun.
- Față de ustensilele din inox sau plastic, cele din silicon sunt cea mai bună alternativă pentru cele din lemn.
Ce spun specialiștii
Healthy-Cookware scrie că lemnul nu este deloc pe placul bacteriilor. Studiile indică faptul că lemnul are proprietăți naturale care ucid germenii și microbii. S-a demonstrat de-a lungul timpului că bacteriile se dezvoltă mult mai rapid pe plastic sau inox decât pe lemn.
SliceOfKitchen.com scrie că din păcate nu s-au făcut multe cercetări pentru a afla dacă ustensilele din silicon sunt sigure sau toxice pentru organismul uman. Cu toate acestea, nu există dovezi clare care să sugereze că afectează sănătatea oamenilor. Food and Drug Administration, autoritatea supremă în materie de siguranță alimentară din Statele Unite, a etichetat siliconul ca un fiind un material “în general sigur”.
Un lucru este cert: ustensilele din lemn prezintă mai multe avantaje decât cele din silicon, sunt mai sigure pentru sănătate și costă și mai puțin. Ca utilitate imediată se pare că sunt mai practice cele din silicon, dar dacă vrei să demonstrezi că ești responsabil în totalitate față de mediu, cea mai sigură opțiune este lemnul, nu-i așa?
am un set de Ustensile cu manere dintr-un material care seamănă cu siliconul. nu le-am folosit de mult timp si mânerele au devenit lipicioase. ce ar trebui să fac ca să revină la starea de la început? mulțumesc
Daa, așa se întâmplă mereu cu ustensilele din acel material înrudit cu cauciucul (nu știu cum se numește). Se pare că nu există remediu real. Vor rămâne lipicioase fiindcă particulele de ulei au pătruns în structura materialului și acolo vor rămâne. Deci, Tania, ori le folosești așa, ori le schimbi cu unele de calitate din silicon sau, și mai bine, cu unele din strămoșescul și doveditul lemn.