Vanilia: cea mai scumpă orhidee

Vanilia: cea mai scumpă orhidee - 1

Este cea mai iubită aromă din lume și al doilea cel mai scump condiment, după șofran. Mulți dintre noi nici nu concep viața fără vanilie, fie că vorbim de deserturi sau parfumuri.

Păstaia de vanilie este fructul unei specii de orhidee care crește în climate calde, în apropiere de Ecuator, și este originară din Mexic. Evident, vei întâlni milioane de deserturi care se folosesc de numele ei nobil, dar multe dintre acestea au, de fapt, în componență, înlocuitori artificiali (de cele mai multe ori vanilină). Cine a gustat un desert cu vanilie naturală, cu semințe sau păstaie de vanilie, nu se va mai întoarce la aromele artificiale.

Vanilia este al doilea cel mai scump condiment din lume, iar asta pentru că de la stadiul de plantă la păstaia gata de consum pot trece și șase ani. Această orhidee este polenizată de o singură specie de albine (Melipona), motiv pentru care încercările de a o planta în alte teritorii decât Mexic au eșuat multă vreme.

Miracolul de o zi

Totuși, în zilele noastre, cultivarea ei în alte zone este posibilă datorită polenizării artificiale, efectuată manual, de oameni (cu niște unelte micuțe din lemn). Acest procedeu trebuie efectuat într-un interval foarte scurt, căci florile sunt deschise doar 24 de ore. Abia după aceea, orhideea produce fructele, adică păstăile lungi și verzi, care sunt culese și lăsate la uscat între șase și nouă luni, până ajung la forma zbârcită și culoarea maronie-neagră pe care o cunoaștem cu toții. Prețul final este atât de mare și pentru că în timpul procesului de uscare și maturare păstăile se micșorează de patru ori.

Acestea pot fi vândute ca atare, iar o păstaie premium de vanilie de Bourbon de Madagascar, lungă de 15-18 centimetri, plină de semințe, poate ajunge să coste și 5-6 euro. În ofertele din piață găsim pastă de semințe (semințele în stare pură), extrase din păstaie și îmbuteliate în recipiente micuțe (prețul pe kilogram ajunge 1.500 – 2.000 de euro), pudră de vanilie (aproximativ 500 de euro kilogramul) sau extract de vanilie (250-300 de euro litrul).

Toate aceste variante pot fi folosite în diverse deserturi dar și mâncăruri, precum și în industria cosmetică, la fabricarea parfumurilor, lumânărilor parfumate etc. În trecut, ea era folosită și pentru prepararea anumitor medicamente, dar și pentru că ar fi avut un efect afrodisiac.

Așa cum precizam, orhideea este astăzi cultivată în mai multe regiuni: Mexic, Tahiti, Caraibe, Madagascar, aceasta din urmă fiind cea mai populară în întreaga lume și conferă preparatelor gustul clasic, cunoscut de toată lumea. Varietățile de vanilie din Tahiti și Mexic au arome de cireșe, respectiv nucșoară.

Vanilia: cea mai scumpă orhidee - 2

Înghețata de vanilie, cea mai populară aromă din lume

Vanilia a fost consumată încă din vremea aztecilor, care o foloseau pentru aromatizarea băuturilor preparate din cacao și a fost adusă în Europa de conchistadori, la 1500.

Vanilia alungă țânțarii

Președintele american Thomas Jefferson a adus această mirodenie în SUA, după ce a gustat-o în Franța, unde era ambasador. El și-a notat rețeta înghețatei de vanilie pe care o mâncase, pentru ca să-i poată fi preparată ulterior, la întoarcerea acasă. Rețeta scrisă de mână, în 1780, există și astăzi, este considerată una dintre primele rețete din America și este păstrată în biblioteca Congresului.

În afară de incontestabila sa valoare pentru gastronomie, vanilia are și alte întrebuințări. O păstaie lăsată în mașină sau în frigider îndepărtează mirosurile neplăcute și aduce prospețime pentru o perioadă îndelungată. De asemenea, dacă adaugi puțin extract în vopseaua lavabilă cu care văruiești o încăpere vei beneficia de un un parfum subtil pentru multă vreme.

Totodată, aroma acestei mirodenii ține la distanță țânțarii și păianjenii. Combină în părți egale extract de vanilie și apă, apoi pulverizează pe piele și nu vei mai avea parte de înțepături.

FOTO: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *