Vase de fontă, pentru un gătit sănătos

Vase de fontă Imagine de Ernest_Roy de la Pixabay
Citește mai multe articole despre

De cele mai multe ori ne îndreptăm atenția spre ceea ce ar trebui să mâncăm sau ce n-ar trebui să mâncăm, dar pierdem din vedere felul în care preparăm hrana pe care o consumăm.

Dacă îți petreci timpul căutând mâncare sănătoasă, organică, sper că ești interesat și de vasele pe care le utilizezi în prepararea alimentelor tale.

Îți mai amintești de vasele de fontă, negre ale bunicii? De ceaunul de tuci pentru mămăligă? Erau foarte grele, dar mâncarea avea o savoare și un gust atât de pregnant că parcă și acum îl simt. În acest articol, voi explora beneficiile vaselor de fontă autentice, clasice.

Vasele de fontă au apărut inițial în gospodării ca o unealtă de gătit ieftină și durabilă. Mai târziu au apărut pe piață și vasele de fontă emailate, însa mare atenţie la surogate. Nu știi niciodată ce se ascunde sub email.

Beneficiile gătitului în vase de fontă

  • non-toxice. Vasele de fontă nu elimină compuși toxici în procesul de gătire spre deosebire de alte vase folosite în bucătăriile moderne.
  • anti-aderente. Nu numai vasele din teflon sunt anti-aderente,  fonta are și ea această proprietate, hrana putând fi gătită ușor, fără a se lipi sau fără a fi nevoie să adăugăm un surplus de grăsime.
  • eliberează fierul în alimente. Cei care au probleme cu nivelul scăzut al fierului pot lua în considerare gătitul în vase de fontă.
  • ușor de curățat. Dacă sunt asezonate cum trebuie și îngrijite corespunzător, acestea sunt aproape indestructibile.
  • mai vechi, mai bun. Vasele de fontă au garanție pe viață, e fascinant că ele pot fi restaurate impecabil printr-o curățare potrivită și cu cât sunt mai vechi cu atât gătitul este mai sănătos în ele.
  • temperatura uniformă. Să menții mâncarea caldă mai mult timp și să reduci consumul de combustibil? Să poți găti încet și să păstrezi savoarea? Ce vrei mai mult de la niște vase de gătit?

Mituri despre vasele de fontă

  • să nu folosești ustensile de metal sau alte ustensile care zgârie. Nu este adevărat, se pot folosi orice fel de ustensile, iar potențialele zgârieturi vor fi acoperite atunci când se face curățarea periodică a vaselor de fontă sau cu uleiul din urma gătitului.
  • să nu se gătească roșii sau alte alimente acide în vasele de fontă. Dacă vasele de fontă sunt bine asezonate și curățate, se pot folosi la gătit toate alimentele, dar de preferat este bine să se aștepte până când asezonarea vaselor este mai veche, ca să nu existe un gust metalic al mâncării.
  • vasele de fontă nu se spală cu săpun. Se spune acest lucru deoarece îndepărtează stratul de ulei protector. Însă, dacă folosești un detergent blând și aplici imediat după uscare un ulei, de preferat de in, presat la rece, atât în interior, cât și în exterior, vasele tale vor fi impecabile.
  • vasele de fontă ruginite nu mai pot fi salvate. Acest mit poate fi demontat printr-o serie de videoclipuri care îți arată cum orice vas de fontă ruginit poate fi readus la viață, pentru a fi complet funcțional.
  •  gătitul în vase de fontă poate determina un surplus de fier în organism. Este greu de demonstrat cât fier merge din vasul de fontă în alimente. Cercetările au arătat că cu cât vasul este mai bine asezonat, cu atât mai puțin fier va trece în alimente.
Doradă și creveți Tiger cu sos de șofran

Foto: SoDelicious

Modul de pregătire a vaselor de fontă

Vasele de fontă – fie ele oale, ceaune, tigăi, grill-uri etc. – necesită o pregătire specială înainte de prima utilizare.

După o spălare prealabilă și uscare, se unge tigaia bine cu ulei de in, apoi se așează în cuptorul rece, se setează temperatura maximă (nu setăm temperatura înainte, adică nu încingem cuptorul, ca să nu facem fum în toată bucătăria), iar când cuptorul ajunge la temperatura setată, vasul de fontă este lăsat acolo o oră. Apoi cuptorul este oprit și este lăsat să se răcească. După încă două astfel de repetări, vei avea un vas de fontă pregătit de utilizare, mai negru, mai mat, mai neaderent.

Pentru ca relația ta cu vasele de fontă să fie una de lungă durată, acestea trebuie întreținute. După un număr de utilizări, nu foarte multe, unge-l din nou cu ulei și depozitează vasul tău de fontă la loc uscat.

Sunt Alina și ador să gătesc variat, rapid și simplu. Cei 4 muschetari ai mei mă provoacă zilnic să le gătesc ceva proaspăt și bun. "SoDelicious" este concluzia lor după fiecare masă. O mămică fericită cu copii mâncăcioși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *