Vinul alb sau vinul roșu: care este mai sănătos?

Vinul alb sau vinul roșu: care este mai sănătos? - 1 Imagine de Martin Winkler de la Pixabay
Citește mai multe articole despre

Râvnești la el după o zi lungă, îl savurezi după o cină gustoasă sau îl transformi într-un pretext de a ieși în weekend cu prietenii. Indiferent de situație, vinul bun pare că știe mereu cum să-și găsească loc la masă.

Bineînțeles că gusturile nu se discută, însă când vine vorba de beneficii pentru sănătate, cine iese învingător: vinul alb sau cel roșu?

Care este diferența dintre vinul alb și vinul roșu

Dincolo de culoare strugurilor, evident. Vinul alb se obține din struguri presați, cărora le-au fost îndepărtate coaja bobițelor, semințele și tulpinile înainte de fermentare. Vinul roșu se obține din struguri presați și transferați direct într-o cuve, unde fermentează cu tot cu piele, semințe și tulpini. De fapt, coaja de pe boabele de struguri este cea care conferă vinului pigmentul natural, precum și alți compuși esențiali care se găsesc în vinul roșu (taninuri și resveratrol). Și vinul alb beneficiază de acești compuși vegetali, dar în cantități mult mai mici.

Consumate în cantități moderate, ambele vinuri au beneficii importante când vine vorba de sănătate.

Beneficiile vinului alb

Vinul alb este mai sărac în calorii comparativ cu cel roșu, fiind o alegere potrivită pentru persoanele care întâmpină probleme cu greutatea. De asemenea, acesta nu pătează dinții și are, în medie, mai puțin zahăr natural decât rivalul său de culoare roșie.

Vinul alb poate fi considerat un scut pentru sistemul cardiovascular și cel renal. Acesta conține acid cafeic, un tip de acid fenolic ce modulează producția de oxid nitric endotelial și protejează celulele endoteliale de stresul oxidativ, conform unui studiu din 2018.

Vinul alb are și beneficii neuroprotective, datorită unor compuși precum tirozolul și hidroxitirozolul, cu rol în prevenția bolii Alzheimer. Tot acești doi compuși previn blocarea arterelor prin faptul stimulează producția de colesterol bun, care ajută la topirea grăsimii de pe pereții acestora.

Beneficiile vinului roșu

Vinul roșu are mai mulți antioxidanți decât cel alb. Resveratrolul este cel mai cunoscut dintre ei, reputat pentru faptul că poate preveni formarea cheagurilor de sânge în vase sau artere. Acest antioxidant poate reduce nivelul colesterolului rău (LDL), în timp ce crește nivelul de colesterol bun (HDL).

Tot lui i se datorează și încetinirea declinului mintal pe măsură ce îmbătrânim. Resveratrolul are o acțiune antioxidantă și antiinflamatoare, și pare să împiedice formarea de particule proteice numite beta-amiloide. Acestea joacă un rol cheie în formarea plăcilor la nivelul creierului, un semn distinctiv al bolii Alzheimer.

Vinul roșu conține și polifenoli, care pot combate efectele îmbătrânirii premature. 1-2 pahare de vin roșu pe zi, consumate rațional, pot avea un efect protector asupra sistemului cardiovascular, arată studiile.

Iar câștigătorul este…

Vinul roșu, întrucât există mai multe studii efectuate asupra acestuia care confirmă beneficiile în planul sănătății. Asta nu înseamnă că nu ne putem bucura și de un pahar de vin alb din când în când, cu mențiunea că sunt necesare mai multe studii concludente asupra beneficiilor sale pentru sănătate. Deocamdată, vinul roșu se află în continuare în centrul atenției specialiștilor din domeniul sănătății.

*

Nu te limita însă la a consuma vinul ca atare, ci încearcă-l și în diverse feluri de mâncare. Iată câteva sugestii apetisante, pe care vrei să o traducem prima pentru canalul nostru în limba română?

Spaghete cu vin roșu

Pui cu lămâie și vin alb

Jeleu din vin roșu

Plătică de mare cu risotto și vin alb

Lăsând studiile și felurile de mâncare la o parte, suntem curioși: ție ce vin îți place?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *