Vinul roșu, „leac” pentru un gât inflamat?

vinul roșu Imagine congerdesign de la Pixabay
Citește mai multe articole despre

Vinul roșu este acea băutură minunată care ne ajută să ne relaxăm seara după o zi grea sau la o ieșire cu prietenii. Știm deja că alcoolul nu prea ne face bine. Are multiple efecte asupra organismului. Dar, dincolo de asta, are beneficii pentru sănătatea noastră? Unii oameni de știință cred că da. 

Există studii științifice care sugerează că vinul roșu ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor de depresie și anxietate. Dar, de fapt, doar niște compuși din el fac asta, și nu vinul în sine. În același timp, există studii care au relevat un beneficiu pentru sănătate care vine odată cu un pahar de vin: ajută la lupta cu bacteriile din gât și din gură. Astfel, ar putea ajuta în momentele când ai gâtul inflamat, poate de la o răceală, sau ar putea opri acțiunea bacteriilor cu efect asupra dinților. Dar să ne uităm la dovezi!

Vinul roșu față cu știința

Primul studiu citat în acest sens vine din 1988, atunci când cercetătorii s-au uitat la efectele antibacteriene ale mai multor tipuri de băuturi. Printre ele: băuturile carbogazoase, vin, bere, lapte degresat și apă. Ei au adăugat bacterii precum salmonella și E. coli în băuturile respective și s-au uitat la efectele asupra bacteriilor. Într-adevăr, vinul roșu a fost cel mai „neprimitor” mediu pentru bacterii. Berea și băuturile carbogazoase au avut și ele un efect, dar de impact mai mic.

Apoi, în 2007, a apărut un alt studiu citat frecvent, publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry. Atunci, echipa de cercetători a încercat să descopere care ditre compușii din vin roșu au un efect care ucide bacteriile. Au descoperit că mai mulți compuși cu proprietăți antioxidante găsite în vinul roșu au ucis în jur de 99,9 la sută din bacteriile dentare, dar și pe microbii care provoacă inflamații ale gâtului.

Contrapunctul pentru aceste studii

În mare parte din timp, când ne uităm la studii științifice, o parte din rezultat este scoasă în față ca fenomenală, de parcă ne-ar schimba viața. Vezi „vinul roșu vindecă inflamația din gât”. Dar alte informații sunt omise sau nu sunt studiate în mod direct. În acest caz, compușii din vin au efecte aproape magice asupra bacteriilor, dar consumul de alcool, de orice tip, dăunează stomacului și intestinelor. Așa că să consumi vin roșu în mod excesiv duce la alte probleme de sănătate.

Concluzia la toate aceste studii este aceeași: este bine să consumăm alcool în moderație și în niciun caz nu trebuie să bem prea mult vin roșu. Poate doar să facem gargară cu el… Dar atunci, care este sensul?

Desigur, putem să și mâncăm vin roșu, dacă îl folosim în preparate culinare. Cum ar fi în acest risotto cu sos de vin roșu.

Risotto cu sos de vin roșu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *