Zeama de la murături: 5 beneficii pentru sănătate

Ce poţi face cu zeama de la murături: să o consumi FOTO PhotoMIX-Company via Pixabay

În vremurile străvechi, murăturile erau considerate de către romani un aliment care le dădea bărbaților putere, iar femeilor – frumuseţe. De atunci încă se mai cercetează efectele consumului, iar oamenii de ştiinţă au descoperit că până şi zeama lor fermentată aduce câteva importante beneficii pentru sănătate.

Arheologii şi antropologii sugerează că încă din anul 2400 î.H., primii care au murat legumele ar fi fost locuitorii Mesopotamiei. Mult mai târziu, odată cu expediţiile sale, Cristofor Columb a cultivat castraveţi pe insula Haiti cu scopul de a-i mura. Totodată, mulţi dintre marinarii acelor vremuri au prevenit apariţia scorbutului, o boală provocată de deficitul de vitamina C, atunci când au început să consume murături.

Valoarea nutriţională a murăturilor

31 ml zeamă de murături conţin: 25 de calorii, 877 mg de sodiu (37% din doza zilnică recomandată – DZR); 5,9 mg carbohidraţi (2% din DZR); 0,1 g proteine; betacaroten (0,1% din DZR); vitamina C (1% din DZR); calciu (0,2% din DZR) şi fier (0,3% din DZR).

Beneficiile consumului de zeamă de murături

Ajută digestia

Murăturile sunt alimente bogate în probiotice, acele microorganisme vii care pot reface echilibrul natural al florei intestinale atunci când aceasta este invadată de bacteriile “rele”.

Conţine antioxidanţi

Zeama de murături conţine, pe lângă electroliţi, vitamina C şi betacaroten. Antioxidanții sunt un aliat în lupta împotriva radicalilor liberi care, la rândul lor, cresc riscul de apariţie a bolilor. Betacarotenul este transformat în organism în vitamina A, având mai multe responsabilităţi: printre altele, menţine sănătatea ochilor, a sistemului imunitar şi a digestiei.

Poate îmbunătăţi nivelul de zahăr din sânge

Gustul acru şi acid al murăturilor poate menţine un nivel normal al zahărului din sânge. Câteva studii (2015, 2017) au arătat cum oţetul consumat de către pacienţii cu diabet de tip 2 le-a redus nivelul crescut de glicemie, de insulină şi de trigliceride din sânge.

Poate ameliora crampele musculare

Într-un studiu din 2010, cercetătorii sugerează că zeama de murături i-a ajutat pe sportivi să-şi completeze aportul de nutrimente pierdut şi, în acelaşi timp, le-a atenuat crampele musculare. În orice caz, este nevoie şi de alte investigaţii.

Te ajută să rămâi hidratat

Băutura este o sursă importantă de minerale pe care le elimini atunci când transpiri. Datorită conţinutului mare de sodiu şi de potasiu, zeama de murături te va hidrata mai bine decât un pahar obişnuit cu apă.

Contraindicaţii

Consumul excesiv de zeamă de murături poate duce la retenţia de apă, transpiraţie abundentă, indigestie, balonare, hipertensiune. Nu este recomandată celor care urmează o dietă săracă în sodiu (specifică în anumite afecţiuni) şi celor care suferă de gută.

Reţetă rapidă

Cu siguranţă, ai auzit sau văzut la mama sau bunica ta cum se pregătesc murăturile toamna, respectându-se aceeaşi reţetă de-a lungul generaţiilor. Există însă şi o variantă mult mai rapidă, mai ales dacă nu ai atât de mult timp la dispoziţie şi nici nu ai apucat să-ţi faci cumpărăturile:

Ingrediente

  • 1-2 castraveţi cornişon
  • 1 linguriţă sare (de mare, iodată etc.)
  • 1 lingură oţet (după preferinţă)
  • 1 linguriţă zahăr pudră, opţional
  • câteva fire de mărar proaspete
  • câteva boabe piper negru

Mod de preparare

Cureţi, speli şi tai fâşii castraveţii şi îi dai deoparte într-un recipient. Adaugi sarea, amesteci şi dai deoparte la frigider 15 minute. Ulterior, amesteci zeama din recipient cu restul de ingrediente. Poţi consuma atât lichidul, cât şi castraveţii.

Încearcă şi reţeta noastră de Gogonele şi pepeni muraţi:

… sau pe cea de Varză roşie murată:

https://youtu.be/ehHrhlRG_nM

Acum că ai aflat despre ce este vorba… spor la murat și poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *