Baigli cu nucă sau mac
Baigli este o specialitate ungurească, fiind un cozonac cu o umplutură de nucă sau mac. Ca mai toate mâncărurile ce vin din acea zonă, este plină de gust și de savoare. Aspectul aduce mai degrabă cu o ruladă, având un aluat destul de subțire. Dacă aveați curiozitatea să vedeți cum se prepară, haideți să ne apucăm de treabă.
Ingrediente necesare pentru baigli cu nucă sau mac
Pentru aluat:
1 lingură lapte
1 linguriță drojdie
500 grame făină
200 grame unt
2 gălbenușuri, bătute
coajă de lămâie
1 linguriță esență de vanilie
50 grame zahăr pudră
150 ml lapte
Pentru umplutură:
150 ml lapte
100 grame zahăr
150 grame stafide
1 linguriță esență de vanilie
250 grame semințe de mac
gălbenuș bătut (opțional)
250 grame nucă
Cum să prepari baigli cu nucă sau mac
- Amestecă 1 lingură de lapte cu drojdia într-un bol mic.
- Amestecă făina și untul într-un bol mare, folosindu-ți mâinile. Adaugă drojdia, gălbenușurile, esența de vanilie și coaja de lămâie.
- Adaugă zahărul pudră și laptele rămas. Amestecă până obții un aluat omogen și elastic. Înfășoară-l în folie și dă-l la frigider pentru următoarele 30 de minute.
- Trecem la umpluturi. Încălzește mai întâi laptele într-o cratiță la foc mic.
- Adaugă zahărul, stafidele, coaja de lămâie și ține la foc mic timp de 10 minute.
- Adaugă semințele de mac și amestecă bine totul.
- Întinde aluatul cu un făcăleț până devine subțire, apoi împarte-l în două și dă-i o formă pătrată.
- Întinde amestecul de mac, lăsând o margine cam de 1-2 cm.
- Pune capetele laterale peste umplutură.
- Rulează apoi cu grijă din partea dinspre tine înspre capătul opus.
- Repetă pașii, folosind nuca de data aceasta ca umplutură.
- Așază cei doi baigli într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
- Dă-i la cuptor pentru următoarele 40 de minute, la 180 de grade Celsius.