Baigli cu nucă sau mac

  • Dificultate: Mare
  • 2 ore
  • 8 porții

Baigli este o specialitate ungurească, fiind un cozonac cu o umplutură de nucă sau mac. Ca mai toate mâncărurile ce vin din acea zonă, este plină de gust și de savoare. Aspectul aduce mai degrabă cu o ruladă, având un aluat destul de subțire. Dacă aveați curiozitatea să vedeți cum se prepară, haideți să ne apucăm de treabă.

Ingrediente necesare pentru baigli cu nucă sau mac

Pentru aluat:

1 lingură lapte

1 linguriță drojdie

500 grame făină

200 grame unt

2 gălbenușuri, bătute

coajă de lămâie

1 linguriță esență de vanilie

50 grame zahăr pudră

150 ml lapte

 

Pentru umplutură:

150 ml lapte

100 grame zahăr

150 grame stafide

1 linguriță esență de vanilie

250 grame semințe de mac

gălbenuș bătut (opțional)

250 grame nucă

 

 

Baigli cu nucă sau mac - mod de preparare

  1. Amestecă 1 lingură de lapte cu drojdia într-un bol mic.
  2. Amestecă făina și untul într-un bol mare, folosindu-ți mâinile. Adaugă drojdia, gălbenușurile, esența de vanilie și coaja de lămâie.
  3. Adaugă zahărul pudră și laptele rămas. Amestecă până obții un aluat omogen și elastic. Înfășoară-l în folie și dă-l la frigider pentru următoarele 30 de minute.
  4. Trecem la umpluturi. Încălzește mai întâi laptele într-o cratiță la foc mic.
  5. Adaugă zahărul, stafidele, coaja de lămâie și ține la foc mic timp de 10 minute.
  6. Adaugă semințele de mac și amestecă bine totul.
  7. Întinde aluatul cu un făcăleț până devine subțire, apoi împarte-l în două și dă-i o formă pătrată.
  8. Întinde amestecul de mac, lăsând o margine cam de 1-2 cm.
  9. Pune capetele laterale peste umplutură.
  10. Rulează apoi cu grijă din partea dinspre tine înspre capătul opus.
  11. Repetă pașii, folosind nuca de data aceasta ca umplutură.
  12. Așază cei doi baigli într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
  13. Dă-i la cuptor pentru următoarele 40 de minute, la 180 de grade Celsius.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *