Cannoli cu mascarpone și amaretto
Cannoli este un desert originar din insula Sicilia, dar între timp a depășit de mult granițele insulei. Acesta are mici influențe arabe, din perioada în care insula a avut altă stăpânire decât cea italiană. Cannoli reprezintă un aluat prăjit de formă tubulară, umplut cu ricotta, și alte diferite nuci sau arome. În zilele noastre însă, rețeta cunoaște mai multe variațiuni. Noi am ales o umplutură fină cu mascarpone, amaretto și lămâie.
Ingrediente necesare pentru cannoli cu mascarpone și amaretto
Pentru aluat:
200 grame făină
1 linguriță scorțișoară
1 linguriță cacao
1 linguriță zahăr pudră
sare
1 ou
1 lingură oțet de vin alb
1 lingură amaretto
1 lingură unt
1 gălbenuș de ou, bătut
ulei pentru prăjit
Pentru cremă:
200 grame mascarpone
1 linguriță amaretto
1 linguriță extract de vanilie
1 linguriță zahăr pudră
1 linguriță coajă de lămâie rasă
Cum să prepari cannoli cu mascarpone și amaretto
- Adaugă făina, scorțișoara, pudra de cacao, zahărul pudră și sarea într-un bol mare. Amestecă folosind o spatulă.
- Adaugă oul, oțetul, amaretto și untul. Amestecă cu mâinile până când obții un aluat fărâmicios.
- Strânge aluatul într-o pungă de plastic și dă-l la frigider pentru 20 de minute.
- Rupe aluatul în bucățele mici și întinde-le cu un făcăleț. Decupează forme rotunde de aluat folosind un inel de bucătărie cu un diametru de aproximativ 8 cm.
- Înfășoară formele rotunde în jurul unui tel de bucătărie și lipește în jurul cozii acesteia folosind gălbenuș de ou. Deasemenea, poți folosi și forme speciale de cannoli.
- Prăjește formele timp de 2 minute în ulei încins.
- Amestecă ingredientele pentru cremă într-un bol mare până când se omogenizează.
- Umple formele de cannoli folosind un poș.
- Pune desertul la frigider și servește-l după câteva ore.