Ceafă de porc la cuptor, cu sos de afine
Ceafa de porc este un preparat luat în derâdere câteodată în România, iar noi vrem astăzi să-l repunem pe farfuriile oamenilor. Vom găti carnea pe aragaz, iar apoi în cuptor pentru a-i scoate la iveală savoarea. Dar, ce face diferența în această rețetă este sosul delicios de afine. Acesta are o rețetă simplă, pe care vă invităm să o încercați, și se potrivește de minune cu carnea de porc.
Ingrediente necesare pentru ceafă de porc la cuptor, cu sos de afine
800 grame ceafă de porc, 4 fripturi
sare
piper
1 linguriță coriandru măcinat
30 grame unt
4 căței usturoi
4 crenguțe de rozmarin proaspăt
ulei pentru prăjit
Pentru sos:
1 lingură unt
300 grame afine
1 crenguță de rozmarin proaspăt
50 ml vin roșu
2 linguri smântână de gătit
1 lingură miere
2 lingurițe coajă de lime
Cum să prepari ceafă de porc la cuptor, cu sos de afine
- Asezonează carnea cu sare, piper și coriandru pe ambele părți.
- Încinge puțin ulei într-o tigaie la foc mediu. Adaugă carnea și gătește-o timp de 4 minute pe parte.
- Tapetează o tavă cu hârtie de copt și așază fripturile de porc pe ea. Adaugă pe deasupra fiecăreia un cubuleț de unt, un cățel de usturoi și o crenguță de rozmarin.
- Dă carnea la cuptor pentru 15 minute, la 180 de grade Celsius.
- Pentru sos : încinge un vas pe foc mic, apoi adaugă untul și topește-l.
- Adaugă afinele și rozmarinul, apoi ține-le pe foc mic timp de 15 minute, zdrobind afinele în timpul respectiv.
- Trece sosul printr-o strecurătoare și pune-l din nou pe foc mic.
- Adaugă smântână și vinul roșu. Ține sosul pe foc până când începe să fiarbă. Adaugă mierea și coaja de lime, apoi amestecă bine.
- Scoate friptura din cuptor și servește-o cu sosul de afine.