Ceafă de porc la cuptor, cu sos de afine

  • Dificultate: Medie
  • 40 de minute
  • 4 porții

Ceafa de porc este un preparat luat în derâdere câteodată în România, iar noi vrem astăzi să-l repunem pe farfuriile oamenilor. Vom găti carnea pe aragaz, iar apoi în cuptor pentru a-i scoate la iveală savoarea. Dar, ce face diferența în această rețetă este sosul delicios de afine. Acesta are o rețetă simplă, pe care vă invităm să o încercați, și se potrivește de minune cu carnea de porc.

Ingrediente necesare pentru ceafă de porc la cuptor, cu sos de afine

800 grame ceafă de porc, 4 fripturi

sare

piper

1 linguriță coriandru măcinat

30 grame unt

4 căței usturoi

4 crenguțe de rozmarin proaspăt

ulei pentru prăjit

 

Pentru sos:

 

1 lingură unt

300 grame afine

1 crenguță de rozmarin proaspăt

50 ml vin roșu

2 linguri smântână de gătit

1 lingură miere

2 lingurițe coajă de lime

 

Cum să gătești ceafă de porc la cuptor, cu sos de afine

  1. Asezonează carnea cu sare, piper și coriandru pe ambele părți.
  2. Încinge puțin ulei într-o tigaie la foc mediu. Adaugă carnea și gătește-o timp de 4 minute pe parte.
  3. Tapetează o tavă cu hârtie de copt și așază fripturile de porc pe ea. Adaugă pe deasupra fiecăreia un cubuleț de unt, un cățel de usturoi și o crenguță de rozmarin.
  4. Dă carnea la cuptor pentru 15 minute, la 180 de grade Celsius.
  5. Pentru sos : încinge un vas pe foc mic, apoi adaugă untul și topește-l.
  6. Adaugă afinele și rozmarinul, apoi ține-le pe foc mic timp de 15 minute, zdrobind afinele în timpul respectiv.
  7. Trece sosul printr-o strecurătoare și pune-l din nou pe foc mic.
  8. Adaugă smântână și vinul roșu. Ține sosul pe foc până când începe să fiarbă. Adaugă mierea și coaja de lime, apoi amestecă bine.
  9. Scoate friptura din cuptor și servește-o cu sosul de afine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *