Colivă

  • Dificultate: Medie
  • 1 oră
  • 10 porții

Este un preparat vechi de când lumea, care se folosește cu precădere în liturghiile ortodoxe pentru comemorarea celor trecuți în lumea de dincolo. De multe ori este asimilat ca fiind un preparat românesc, însă acesta există și în bucătăria greacă sub denumirea de “kollyba”. Dacă ați fost curioși să o faceți și la voi acasă, acum aveți ocazia. Nouă ne-a ieșit delicioasă!

Ingrediente necesare pentru colivă

450 grame arpacaș

2.2 l apă caldă

1/2 linguriță sare

2 linguri griș

300 grame zahăr

100 grame nucă măcinată

1 linguriță esență de rom

2 lingurițe coajă de lămâie

cacao (opțional)

bomboane colorate (opțional)

 

Colivă - mod de preparare

  1. Pune o cratiță la foc mediu, adaugă arpacașul și un praf de sare. Așteaptă să dea apa în clocot, apoi fierbe-o timp de 30 de minute.
  2. Adaugă grișul, zahărul și amestecă bine. Ține coliva pe foc încă 10 minute.
  3. Adaugă nuca măcinata, esența de rom, zahărul vanilat și coaja de lămâie.
  4. Amestecă bine și lasă coliva să se răcească.
  5. O poți decora apoi cu și mai multă nucă, cacao și bomboane colorate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *