Cozonac cu nucă și cacao
Mmm, cozonac cu lapte, cu cacao, cu ceai sau, de ce nu, cu vin roșu. Nu contează cum preferați cozonacul, e bine să știți să vi-l preparați singuri. Așa puteți folosi ingredientele de calitate pe care le doriți și aveți toate șansele să vă iasă mult mai bun decât cel din comerț. Aveți răbdare și urmați pașii.
Ingrediente necesare pentru cozonac cu nucă și cacao
2 căni făină
1 linguriță drojdie uscată
1 cană zahăr
sare
2 căni lapte cald
3 gălbenușuri de ou
1 linguriță esență de rom
1 linguriță coajă rasă de lămâie
½ cană unt topit
1 cană nucă măcinată
3 linguri cacao
1 gălbenuș de ou, bătut
Cum să prepari cozonac cu nucă și cacao
- Adaugă cam 2/3 de cană de făină într-un castron împreună cu drojdia, o linguriță de zahăr și un pic de sare. Amestecă cu telul, turnând treptat și o cană de lapte cald. Continuă să amesteci până la omogenizare.
- Adaugă gălbenușurile și 1/2 de cană de zahăr în bolul unui mixer pentru aluat. Mixează și toarnă treptat și cealaltă cană de lapte.
- Completează cu făina rămasă, amestecul de drojdie, esența de rom și coaja de lămâie. Omogenizează, toarnă și untul topit, apoi continuă să frămânți până obții un aluat.
- Acoperă aluatul cu un prosop de bucătărie și lasă-l la dospit 60 de minute.
- Adaugă nuca măcinată, zahărul rămas și lingurile de cacao într-un castron și amestecă-le împreună.
- Întinde coca cu mâinile (unse în prealabil cu puțin ulei) astfel încât să formeze un disc cu diametrul de circa 30 cm și grosime de aproximativ 1 cm.
- Presară și întinde nuca cu cacao, apoi rulează și transferă într-o tavă pentru copt cozonaci.
- Unge cu gălbenușul bătut, presară cu un pic de zahăr și bagă la cuptor 60 de minute la 180⁰C.