Ingrediente necesare pentru cozonac cu nucă și cacao
2 căni făină
1 linguriță drojdie uscată
1 cană zahăr
sare
2 căni lapte cald
3 gălbenușuri de ou
1 linguriță esență de rom
1 linguriță coajă rasă de lămâie
½ cană unt topit
1 cană nucă măcinată
3 linguri cacao
1 gălbenuș de ou, bătut
Cum să gătești cozonac cu nucă și cacao
- Adaugă cam 2/3 de cană de făină într-un castron împreună cu drojdia, o linguriță de zahăr și un pic de sare. Amestecă cu telul, turnând treptat și o cană de lapte cald. Continuă să amesteci până la omogenizare.
- Adaugă gălbenușurile și 1/2 de cană de zahăr în bolul unui mixer pentru aluat. Mixează și toarnă treptat și cealaltă cană de lapte.
- Completează cu făina rămasă, amestecul de drojdie, esența de rom și coaja de lămâie. Omogenizează, toarnă și untul topit, apoi continuă să frămânți până obții un aluat.
- Acoperă aluatul cu un prosop de bucătărie și lasă-l la dospit 60 de minute.
- Adaugă nuca măcinată, zahărul rămas și lingurile de cacao într-un castron și amestecă-le împreună.
- Întinde coca cu mâinile (unse în prealabil cu puțin ulei) astfel încât să formeze un disc cu diametrul de circa 30 cm și grosime de aproximativ 1 cm.
- Presară și întinde nuca cu cacao, apoi rulează și transferă într-o tavă pentru copt cozonaci.
- Unge cu gălbenușul bătut, presară cu un pic de zahăr și bagă la cuptor 60 de minute la 180⁰C.