Galetă cu mere și ceapă

  • Dificultate: Mare
  • 1 oră și 20 de minute
  • 6 porții
Galetă cu mere si ceapa

Venită din bucătăria franceză, galeta este ca un fel de plăcintă, dar cu umplutura lăsată la vedere. Această umplutură este de cele mai multe ori dulce, însă poate fi și sărată. Iar noi astăzi nu aveam chef de dulce… Am ales o umplutură cu mere, ceapă și brânză Gruyere, totul asezonat cu cimbru, rozmarin și pudră de muștar.

Ingrediente necesare pentru galetă cu mere și ceapă

150 grame făină

100 grame mălai

150 grame unt rece

4 linguri apă rece

2 cepe, tocate

1 lingură ulei de măsline

3 mere, cubulețe

1 linguriță cimbru proaspăt

1 linguriță muștar pudră

1/2 linguriță paprika

1 linguriță rozmarin

250 ml cidru de mere

50 grame Gruyere, rasă

1 ou, bătut

Galetă cu mere și ceapă - mod de preparare

  1. Adaugă făina și mălaiul într-un bol și amestecă-le ușor.
  2. Adaugă untul și formează cu mâinile un aluat. Adaugă treptat apa și continuă să frămânți până obții un aluat omogen.
  3. Înfășoară aluatul în folie de plastic și dă-l la frigider pentru o noapte.
  4. Topește untul într-o tigaie la foc mic și adaugă cepele, uleiul de măsline și merele. Gătește-le timp de 10 minute, tot la foc mic.
  5. Asezonează cu cimbru, pudră de muștar, paprika, rozmarin și cidru de mere. Ține pe foc și amestecă până când lichidul se reduce.
  6. Întinde aluatul pe bancul de lucru până când ajunge la un diametru de aproximativ 30 de cm.
  7. Adaugă jumătate din brânza Gruyere, apoi compoziția de mere, iar la final restul de brânză. Dacă vrei, mai poți adăuga încă puțin cimbru proaspăt.
  8. Îndoaie marginile aluatului peste umplutură, formând astfel o crustă lată cam de 4 cm.
  9. Unge galeta cu gălbenușul de ou și dă-o la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade Celsius.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *