Ingrediente necesare pentru melcișori cu nucă
25 grame drojdie proaspătă
50 grame zahăr
sare
300 ml lapte călduț
600 grame făină
60 grame zahăr pudră
3 ouă
150 grame unt topit
150 grame nucă măcinată
30 grame zahăr brut melasă
1 lingură scorțișoară
5 linguri stafide
3 linguri fulgi de ciocolată
1 ou bătut
Cum să prepari melcișori cu nucă
- Amestecă cu o linguriță într-un castron mic, drojdia cu zahărul și puțină sare.
- Adaugă treptat laptele călduț amestecând în continuare pâna se omogenizează. Lasă deoparte 10 minute.
- Strecoară împreună într-un castron făina și zahărul pudră. Adaugă laptele cu drojdie și amestecă.
- Adaugă treptat ouăle și untul topit, amestecând în tot acest timp. Acoperă cu un prosop de bucătărie și lasă la dospit o jumătate de oră.
- Amestecă nuca, melasa, scorțișoara și 1 lingură de stafide într-un castron.
- Unge aluatul cu un pic de ulei și împarte-l în 3 părți egale.
- Alege una din bucăți și întinde-o ușor cu făcălețul cât să păstreze o grosime de aproximativ 1/2 de centimetru. Acoperă cu amestecul de nucă și stafide, apoi rulează.
- Procedează la fel și cu celelalte 2 bucăți de aluat, dar pe acestea umple-le cu stafidele rămase, respectiv cu fulgii de ciocolată.
- Așază-le pe hârtie cerată alimentară și lasă-le la frigider un sfert de oră.
- Feliază fiecare rulou, preferabil în câte 10 bucăți.
- Transferă-le într-o tavă de copt și unge-le cu ou bătut, apoi lasă la cuptor 30 de minute la 180⁰C. Fie le gătești pe toate în două tăvi în același timp, fie în două etape.