Mucenici moldovenești

  • Dificultate: Mare
  • 2 ore
  • 12 porții

Acești mucenici sunt atât de buni, încât parcă ne pare rău că nu se mănâncă de mai multe ori pe an. Iar dacă anul ăsta te-ai hotărât să îi faci acasă, această rețetă este perfectă pentru tine. Înarmează-te cu răbdare, fiindcă nu va fi chiar ușor să ii faci, însă avem încredere că la final sigur îți vor ieși.

Ingrediente necesare pentru mucenici moldovenești

Pentru aluat:

 

1 linguriță drojdie

2 lingurițe zahăr vanilat

450 ml lapte

1 kg făină

3 ouă

125 grame zahăr

1 linguriță coajă de lămâie rasă

1 linguriță esență de rom

2 linguri ulei

 

Pentru sirop:

 

300 ml apă

150 grame zahăr

1 linguriță esență de vanilie

1 linguriță coajă de portocală rasă

nucă măcinată

Cum să gătești mucenici moldovenești

Pentru aluat:

  1. Amestecă drojdia împreună cu o linguriță de zahăr vanilat într-un bol de dimensiune mică. Toarnă o lingură de lapte și adaugă încă o lingură de făină. Amestecă bine conținutul și se lasă-l deoparte 10 minute.
  2. Adaugă făina într-un bol mare și amestec-o cu drojdia, 3 ouă, zahăr, esență de rom, coajă de lămâie și zahărul vanilat.
  3. Pornește robotul de bucătărie și începe să amesteci aluatul. Toarnă laptele și uleiul. Amestecă până obții un aluat omogen.
  4. Apoi framântă aluatul pe blatul din bucătărie și lasă-l la dospit într-un bol acoperit cu un prosop. Aluatul ar trebuie lăsat până când își dublează volumul.

Pentru sirop:

  1. Toarnă apa într-o cratiță și pune-o la încălzit. Adaugă zahărul, coaja de portocală rasă și esența de vanilie. Dă siropul în fiert până când se topește zahărul.
  2. Revino cu aluatul și rupe bucăți nu prea mari din el.
  3. Ia o bucată și formează un șnur lung cam de 20 de cm. Pleacă dintr-un capăt și formează un melc până când aproape ai ajuns la jumătate. Apoi din capătul celalalt, formează un nou melc, dar în sens invers (simetric) cu celălalt.
  4. Folosește aluatul pentru a forma mucenicii.
  5. Așază-i într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și dă-i la cuptor pentru următoarele 30 de minute la 180 de grade Celsius.
  6. La sfârșit, înmoaie mucenicii în sirop, și presară puțină nucă măcinată pe deasupra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *