Mucenici moldovenești

Acești mucenici sunt atât de buni, încât parcă ne pare rău că nu se mănâncă de mai multe ori pe an. Iar dacă anul ăsta te-ai hotărât să îi faci acasă, această rețetă este perfectă pentru tine. Înarmează-te cu răbdare, fiindcă nu va fi chiar ușor să ii faci, însă avem încredere că la final sigur îți vor ieși.
Ingrediente necesare pentru mucenici moldovenești
Pentru aluat:
1 linguriță drojdie
2 lingurițe zahăr vanilat
450 ml lapte
1 kg făină
3 ouă
125 grame zahăr
1 linguriță coajă de lămâie rasă
1 linguriță esență de rom
2 linguri ulei
Pentru sirop:
300 ml apă
150 grame zahăr
1 linguriță esență de vanilie
1 linguriță coajă de portocală rasă
nucă măcinată
Cum să prepari mucenici moldovenești
Pentru aluat:
- Amestecă drojdia împreună cu o linguriță de zahăr vanilat într-un bol de dimensiune mică. Toarnă o lingură de lapte și adaugă încă o lingură de făină. Amestecă bine conținutul și se lasă-l deoparte 10 minute.
- Adaugă făina într-un bol mare și amestec-o cu drojdia, 3 ouă, zahăr, esență de rom, coajă de lămâie și zahărul vanilat.
- Pornește robotul de bucătărie și începe să amesteci aluatul. Toarnă laptele și uleiul. Amestecă până obții un aluat omogen.
- Apoi framântă aluatul pe blatul din bucătărie și lasă-l la dospit într-un bol acoperit cu un prosop. Aluatul ar trebuie lăsat până când își dublează volumul.
Pentru sirop:
- Toarnă apa într-o cratiță și pune-o la încălzit. Adaugă zahărul, coaja de portocală rasă și esența de vanilie. Dă siropul în fiert până când se topește zahărul.
- Revino cu aluatul și rupe bucăți nu prea mari din el.
- Ia o bucată și formează un șnur lung cam de 20 de cm. Pleacă dintr-un capăt și formează un melc până când aproape ai ajuns la jumătate. Apoi din capătul celalalt, formează un nou melc, dar în sens invers (simetric) cu celălalt.
- Folosește aluatul pentru a forma mucenicii.
- Așază-i într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și dă-i la cuptor pentru următoarele 30 de minute la 180 de grade Celsius.
- La sfârșit, înmoaie mucenicii în sirop, și presară puțină nucă măcinată pe deasupra.