Pandișpan cu prune
Sunt câteva sute de ani bune de când pandișpanul a pătruns și pe teritorul țării noastre și de atunci n-a mai fost lăsat să plece. Din rețetarele destinate celor mai avuți a trecut apoi în simigerii și pe la bâlciuri și târguri, pentru ca apoi să ajungă direct în cuptoarele sau cofetăriile noastre. Iată o variantă cu prune…
Ingrediente necesare pentru pandișpan cu prune
5 gălbenușuri
sare
1 cană ulei
5 albușuri
sare
200-250 g zahăr
1-2 linguri suc de lămâie
coajă de lămâie rasă
extract de vanilie
1 linguriță praf de copt
300 g făină
prune fără sâmburi, tăiate pe jumate
griș
zahăr pudră
Cum să prepari pandișpan cu prune
- Mixează gălbenușurile cu uleiul și cu un pic de sare până când obții o compoziție omogenă deschisă la culoare. Lasă deoparte.
- Bate albușurile până obții o cremă, adăugând și un praf de sare.
- Continuă să mixezi, încorporând și zahărul, apoi adăugând sucul de lămâie, coajă de lămâie rasă, extract de vanilie și praf de copt.
- Completează cu compoziția de gălbenușuri și omogenizează.
- Încorporează, treptat, și făina.
- Transferă aluatul într-un vas de copt și adaugă prunele după ce le-ai dat prin griș.
- Dă la cuptor 45 de minute la 175ºC.
- Presară cu zahăr pudră, porționează și servește.