Ingrediente necesare pentru plăcintă cu urdă și praz
500 grame făină
150 grame unt
2 ouă
100 grame iaurt
sare
100 ml apă
1 lingură ulei de măsline
1 praz, tocat
piper
2 căței usturoi, zdrobiți
500 grame urdă
1 gălbenuș, bătut
Cum să gătești plăcintă cu urdă și praz
- Mixează făina și untul (nu chiar tot, păstrează o lingură și pentru mai târziu) într-un bol mare.
- Adaugă ouăle, iaurtul și un praf de sare în timp ce continui să mixezi.
- Toarnă treptat apa și continuă să mixezi până când obții un aluat omogen, pe care-l vei da la frigider pentru 30 de minute.
- Adaugă uleiul de măsline și untul rămas într-o tigaie pe foc mediu.
- După ce s-a topit untul, adaugă prazul și amestecă. Asezonează cu sare, piper și adaugă usturoiul zdrobit.
- Ține prazul pe foc încă 2 minute, apoi adaugă-l într-un bol mare.
- Adaugă urda, asezonează cu sare și piper, apoi amestecă cele 2 ingrediente.
- Împarte aluatul în două părți egale și întinde-o pe prima dintre ele.
- Așaz-o într-un vas rotund de cuptor și înțeapă-l la suprafață cu o furculiță.
- Dă crusta la cuptor pentru 10 minute, la 175 de grade Celsius.
- Scoate tava din cuptor și întinde compoziția de urdă și praz peste aluatul copt.
- Întinde și a doua jumătate de aluat și joacă-te cu o formă rotundă pe suprafața lui.
- Așază cel de-al doilea aluat peste umplutura de praz. Unge-o cu gălbenușul bătut.
- Dă plăcinta la cuptor pentru următoarele 40 de minute, la 175 de grade Celsius.