Poale-n brâu
O rețetă tradițional românească, pe care cei ce nu au încercat-o până acum, trebuie neapărat să o facă. Sunt tradiționale din zona Moldovei, una celebră pentru numeroasele ei specialități culinare. Este necesară puțină experiență în aluaturi pentru a le face, însă nu lăsați asta să vă dea înapoi. Încercați-le și sigur le veți ține minte!
Ingrediente necesare pentru poale-n brâu
Pentru aluat:
500 grame făină
1 linguriță drojdie instant
sare
100 grame zahăr
2 ouă
50 ml lapte
1 linguriță coajă de portocală rasă
75 grame unt topit
Pentru umplutură:
350 grame brânză de vaci
100 grame zahăr
50 grame griș
3 linguri stafide
2 ouă
1 linguriță zahăr vanilat
1 linguriță coajă de portocală rasă
sare
un ou + 3 linguri de lapte (pentru uns)
Cum să prepari poale-n brâu
- Amestecă făina, drojdia și sarea în robotul de bucătărie.
- În timp de mixezi, adaugă zahărul, ouăle, laptele, coaja de portocală și untul topit.
- Amestecă până când obții un aluat omogen. Acoperă bolul cu un prosop și lasă aluatul la dospit timp de 2 ore.
- Adaugă ingredientele pentru umplutură într-un bol și amestecă-le bine, până când se omogenizează.
- Răstoarnă aluatul dospit pe suprafața de lucru și rupe-l în bucăți cam de mărimea pumnului.
- Întinde-le bine și folosește cam 1 lingură de umplutură pentru fiecare bucată de aluat.
- Lipește colțurile opuse formând un aluat umplut în formă de pătrat.
- Așază poalele într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Acoperă-le cu un prosop și lasă-le la dospit timp de o oră.
- Opțional, le poți unge cu amestecul de ou și lapte.
- Dă tava la cuptorul încins la 200 de grade Celsius timp de 20 de minute.