Prăjitură cu ananas, zmeură și caramel
Băgați bine de seamă, aceasta este o prăjitură răsturnată! Veți vedea de ce, urmând pașii. Puteți folosi mai multe felii de ananas sau mai multă zmeură, după gust. Noi am folosit castronașe ramekin pentru a obține această formă, dar nu e obligatoriu.
Ingrediente necesare pentru prăjitură cu ananas, zmeură și caramel
Pentru aluat:
350 grame făină
1 linguriță bicarbonat de sodiu
1 linguriță zahăr vanilat
sare
1 lingură unt
50 grame zahăr
2 ouă
1 lingură smântână
1 linguriță esență de vanilie
3 linguri lapte
Pentru caramel:
50 grame zahăr
1 lingură unt
Pentru umplutură:
3 felii ananas
zmeură
fulgi de cocos (pentru ornat)
Cum să prepari prăjitură cu ananas, zmeură și caramel
- Pentru aluat: amestecă într-un castron mare făina cu bicarbonatul, zahărul vanilat și un pic de sare.
- Adaugă untul și zahărul într-un mixer pentru aluaturi și începe să mixezi, adăugând treptat și ouăle.
- Completează treptat cu smântâna, esența de vanilie, mixtura de făină și laptele. Continuă omogenizarea până obții un aluat.
- Pentru caramel: toarnă zahărul într-o tigaie și caramelizează-l la foc mic. Adaugă și untul amestecând încontinuu.
- Toarnă cam o treime într-un castron ramekin mic și mișcă-l astfel încât să se acopere în întregime cu caramel.
- Pentru umplutură: adaugă 1 felie de ananas și niște zmeură, apoi toarnă o treime din aluat deasupra. Procedează la fel cu aluatul și caramelul rămas în alte două castronașe ramekin.
- Dă-le la cuptor 30 minute la 190⁰C.
- Răstoarnă-le pe o farfurie, lasă-le să se răcească, apoi servește-le ornate cu fulgi de cocos.