Prăjitură cu mălai și portocală
Credeați că mălaiul se folosește doar la mămăligă? Nimic mai fals! Astăzi a fost unul dintre elementele principale ale acestei prăjituri delicioase. Aromele ei sunt dintre cele mai exotice, ducând cu gândul la rețete din zona Orientului Mijlociu. Ea este dată spunem noi în primul rând de apa de portocal, apoi de cardamom și lămâie.
Ingrediente necesare pentru prăjitură cu mălai și portocală
Pentru aluat:
200 grame făină de migdale
75 grame mălai
2 lingurițe coajă de portocală rasă
1 linguriță esență de vanilie
1 linguriță apă de flori de portocal
200 grame unt
200 grame zahăr
3 ouă
Pentru sirop:
250 ml suc de portocale
1 linguriță apă de flori de portocal
100 grame zahăr
1 linguriță cardamom
frișcă (opțional)
coajă de lime rasă (opțional)
Cum să prepari prăjitură cu mălai și portocală
Pentru aluat:
- Adaugă făina de migdale într-un bol împreună cu mălaiul, coaja de portocală, esența de vanilie și apa de portocal. Amestecă ușor folosind o spatulă.
- Mixează untul cu zahărul și adaugă pe rând ouăle. Apoi, adaugă treptat amestecul de făină și mălai. Mixează până când obții un aluat moale și omogen.
- Mută aluatul într-o tavă rotundă de cuptor, cu un diametru de aproximativ 25-30 cm. Tava trebuie tapetată cu hârtie de copt în prealabil.
- Dă aluatul la cuptor pentru 45 de minute la 175 grade Celsius.
- Între timp, te poți ocupa de sirop.
Pentru sirop:
- Pune o cratiță la foc mediu și toarnă sucul de portocale. Adaugă apa de portocal, zahărul și cardamomul. Dă siropul în clocot până se reduce la jumătate.
- Înțeapă ușor suprafața tortului cu o furculiță și toarnă siropul deasupra.
- Poți servi tortul cu puțină frișcă și coajă de lime pe deasupra.