Sarmale în foi de viță

Nu știu alții cum sunt dar eu mereu am fost fanul sarmalelor în foaie de viță. Chiar dacă eram singurul din familia mea… Sunt nemaipomenite servite cu smântână și aromate cu cimbru din belșug, foi de dafin, piper și de ce nu, puțin mărar. Chiar dacă nu se fac chiar repede, merită să le acordați “puțintică” răbdare.
Ingrediente necesare pentru sarmale în foi de viță
1 lingură ulei
2 cepe, tocate
75 grame orez
150 ml suc de roșii
250 ml apă
500 grame carne tocată de vită
1 linguriță boia dulce
1 linguriță cimbru uscat
sare
piper
1 ou
foi de viță
cimbru proaspăt
3 foi de dafin
1 linguriță boabe de piper
apă + suc de roșii (pentru sos)
Cum să prepari sarmale în foi de viță
- Încinge uleiul într-o tigaie la foc mediu. Adaugă ceapa și călește-o timp de 2 minute.
- Adaugă orezul și toarnă sucul de roșii și apa. Gătește la foc mic timp de 15 minute.
- Ia orezul de pe foc și adaugă-l într-un bol mare împreună cu carnea de vită.
- Asezonează cu boia dulce, cimbru uscat, sare și piper. Amestecă totul cu mâna până obții o compoziție omogenă.
- Umple foile de viță cu compoziția de carne iar apoi rulează-le.
- Așază câteva foi de viță rămase pe fundul unui vas termorezistent și așază sarmalele peste.
- Adaugă cimbrul proaspăt, foile de dafin și piperul boabe peste sarmale și acoperă-le cu încă 4-5 foi de viță.
- Deasupra, mai toarnă un amestec de 100 ml suc de roșii și 100 ml apă.
- Dă sarmalele la cuptor pentru 90 de minute la 170 de grade Celsius.