Sărmăluțe-n foi de viță cu orez, nucă și stafide
Ce spuneți de niște sărmăluțele în foi de viță? O rețetă de post atât de tradițională, mai rar. Iată o variantă în care, pe lângă orez, mai apar nuci, stafide, țelină și morcov deopotrivă. Puteți s-o încercați și voi, iar când sunt gata, cel mai bine serviți-le cu smântână.
Ingrediente necesare pentru sărmăluțe-n foi de viță cu orez, nucă și stafide
1 lingură ulei
1 ceapă mare, mărunțită
½ rădăcină țelină, rasă
1 morcov ras
200 grame orez
2 linguri apă
2 linguri suc de roșii
sare
piper
100 grame stafide
50 grame nucă măcinată
18-20 frunze de viță de vie
Cum să prepari sărmăluțe-n foi de viță cu orez, nucă și stafide
- Încinge uleiul într-o tigaie la foc mic, apoi călește împreună ceapa, țelina și morcovul ras 15 minute.
- Dă focul la potrivit, adaugă treptat orezul, apa și sucul de roșii și amestecă. Asezonează cu sare și piper și mai gătește 3-4 minute.
- Ia de pe foc și completează cu stafidele și nuca măcinată. Amestecă.
- Înfășoară cam o linguriță de compoziție într-o frunză de viță. Nouă ne-au ieșit 16 până la urmă.
- Așază-le într-un vas de ceramică pentru copt încăpător, acoperă-le cu 3-4 frunze de viță, toarnă cam 1/2 de cană de apă în vas, apoi bagă-le la cuptor 60 minute la 180⁰C.