Varză a la Cluj

Se pare că rețeta pentru varza a la Cluj își are originile de fapt prin lumea franciscană transilvăneană și are în spate câteva sute bune de ani. E un fel de mâncare copios, care combină varza murată cu carnea tocată de porc și vită și de unde nu lipsesc orezul, ceapa, sosul de roșii și smântâna. Să aveți poftă!
Ingrediente necesare pentru varză a la Cluj
1 lingură ulei
1 ceapă, tocată mărunt
500 grame carne tocată de porc și vită
sare
piper
700 grame varză murată, tăiată în fâșii subțiri
150 grame orez fiert
200 ml sos de roșii
3 linguri smântână
Cum să prepari varză a la Cluj
- Încinge uleiul într-o tigaie la foc mic, călește ceapa, apoi adaugă amestecul de carne tocată.
- Dă focul la mediu spre tare și amestecă bine carnea ca să se desfacă.
- Asezonează cu sare și piper. Amestecă încontinuu și gătește pâna la 7 minute sau până când carnea este făcută.
- Întinde jumătate din cantitatea de varză pe fundul unui vas ceramic termorezistent. Continuă să adaugi în straturi jumătate din orezul fiert, carnea tocată, apoi orezul și varza rămasă. Toarnă deasupra sosul de roșii.
- Bagă la cuptor o jumătate de oră la 180⁰C.
- Întinde smântâna deasupra, apoi bagă din nou la cuptor 10 minute la 180⁰C.