Cum să caramelizezi ceapa

Ceapa caramelizată este un topping perfect pentru sandwich-uri și burgeri, pentru paste și pizze și pentru tot felul de alte mâncăruri. Aroma cepei caramelizate este inconfundabilă și ne încântă simțurile cu izul ei de afumătură dulceagă. Iată care este procesul și cam ce trebuie să știi despre el.

Mai are rost să spunem cât de sănătoasă este ceapa? Și cum să nu fie, când e plină cu vitamina C, flavonoide, fibre dietetice, fosfor, potasiu, vitamina B9 și vitamina B1? În ceapă mai găsim și quercetina, un antioxidant bun pentru menținerea sănătății inimii și pentru prevenirea cancerului. Sau polifenolii, vajnici luptători împotriva diverselor boli. Ceapa este un antihistaminic natural, cu alte cuvinte, ajută în cazurile de alergii ușoare. Este adevărat că proprietățile nutriționale ale cepei se vor mai atenua în urma tratării termice; pe de altă parte, se câștigă mult în privința gustului.

Caramelizarea cepei în 5 pași

În primul rând trebuie spus că, în afară de ceapă, vei mai avea nevoie de unt, ulei (de preferat, de măsline), puțină sare, eventual, și neapărat de o tigaie.

1. Mai întâi se curăță ceapa, apoi se taie în felii nu prea subțiri. În urma gătirii, ceapa își va reduce considerabil volumul, așa că ai grijă să tai destulă.

2. Pune în tigaie unt ȘI ulei. E adevărat că se poate folosi fie unt, fie ulei, dar când sunt folosite împreună rezultatul este mai bun. Untul dă gust, dar are tendința să se ardă destul de repede, de aceea, prin adăugarea de ulei temperatura sa de ardere poate fi crescută. De raportul de unt și ulei în care vei găti ceapa, depinde și textura pe care o va căpăta: mai mult unt înseamnă o ceapă un pic crocantă, iar mai mult ulei dă o textură mai moale.

3. După topirea untului, adaugă ceapa și sotează la foc mic sau mic spre mediu. Este bine să nu pui prea multă ceapă deodată fiindcă va dura o veșnicie, așa că dacă ai mai multă ceapă de prăjit, fă mai multe șarje.

4. După vreo 15 minute, ceapa ar trebui să fie nu doar călită, ci și un pic maronie pe margini. Atenție, nu da focul mai tare, fiindcă nu vrei să arzi ceapa și amestecă din când în când. Răbdare. În mare, zaharurilor din ceapă le ia cam 45 minute până se caramelizează.

5. Când ceapa devine maronie și apa se evaporă, este momentul în care se poate lipi de tigaie. Acum poți să adaugi puțină apă și să amesteci. Poți să pui și un pic de sare. Totul trebuie să dureze cam o oră. Acum toppingul savuros e gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *