Cum să cureți usturoi în două feluri

Usturoiul e foarte gustos și bun pentru sănătate. Un singur cățel de usturoi dă gust unui preparat. Însă, dacă ai de curățat cantități mai mari, nu-ți prea convine. Nu-i nimic, îți arătăm cum să cureți usturoi mai rapid, în două feluri!

Dacă ești neîndemânatic, poate dura destul până cureți o căpățână de usturoi. Uneori îți intră o coajă pe sub unghii, alteori rămân coji pe cățelul de usturoi și, aproape mereu, rămâi cu mâinile lipicioase și mirosind a usturoi multă vreme, chiar dacă te speli pe mâini de câteva ori. Asta n-ar trebui să te împiedice să folosești acest aliment-minune în preparatele tale.

Usturoiul nu numai că e gustos, dar e și sănătos. Are o componentă sulfurică numită alicină care se eliberează atunci când usturoiul este zdrobit și care încurajează eliminarea colesterolului din organism şi reduce cantitatea de grăsimi nesănătoase produse de ficat. Te poate feri de răceli, poate reduce tensiunea, îmbunătățete sănătatea oaselor și poate preveni demența și boala Alzheimer. În plus, usturoiul mai conține destul de mult mangan, vitamina B6, vitamina C, seleniu și fibre, iar în cantități mai mici conține calciu, cupru, potasiu, fier și vitamina B1.

Ca să nu ți se mai pară o corvoadă, îți arătăm cum să cureți usturoi în două feluri, ca să ai de unde alege!

Cum să cureți usturoi – Metoda 1

1. Desfă cățeii de pe căpățână

Folosește-ți mâinile ca să desfaci cățeii de usturoi de pe căpățână. Nu e nevoie să scoți cojile. În general, cel mai simplu este să pui căpățâna pe masă, cu vârful în sus, și să lovești cu podul palmei. Cățeii se vor desface. Totuși, acest lucru depinde de tipul de usturoi. Dacă ai mâini delicate folosește fundul unui bol sau alt obiect greu.

2. Alege cățeii de usturoi

Această metodă de a curăța usturoi funcționează dacă vrei să cureți mai mulți căței, nu unul. Dar, dacă nu ai nevoie de toată căpățâna, nu o curăța pe toată. Așa că alege atâția căței de usturoi câți îți trebuie pentru rețeta pe care vrei să o prepari. Pe ceilalți lasă-i necurățați, pentru că în felul acesta se păstrează mai bine.

3. Pune cățeii într-un borcan

Ai nevoie de un borcan cu capac. Dacă nu ai la îndemână, poți folosi două boluri metalice sau ceramice mai mici, identice.

Pune cățeii de usturoi în borcan sau, la nevoie, într-unul dintre boluri.

4. Acoperă borcanul

Închide borcanul cu capacul (sau acoperă primul bol cu cel de-al doilea, astfel încât să se potrivească la margini). De asemenea, poți folosi o sticlă de plastic, căreia să-i acoperi gura.

5. Scutură

Scutură bine borcanul sau obiectele pe care le folosești pentru 15-20 de secunde. Ca această metodă să funcționeze, cățeii de usturoi trebuie să se lovească unii de alții. În felul acesta, cojile se vor îndepărta.

6. Scoate usturoiul

Scoate usturoiul din borcan/bol și verifică dacă usturoiul s-a curățat. Dacă nu e gata, mai scutură de câteva ori, puternic. Apoi, scoate cățeii de usturoi și îndepărtează cojile.

Cum să cureți usturoi – Metoda 2

1. Pregătește-te

Pune cățelul de usturoi pe o suprafață plată și stabilă. Poate fi blatul de bucătărie, masa sau un tocător. Folosește un cuțit cu lama lată și pune latul acestuia peste cățelul de usturoi. Ai grijă să nu te rănești cu tăișul!

2. Zdrobește ușor

Folosește-ți palma pentru a lovi lama cuțitului, rapid. În felul acesta, vei zdrobi ușor cățelul de usturoi. Nu trebuie să lovești prea tare, pentru că vrei doar să cureți usturoi, nu să îl zdrobești acum.

3. Curăță coaja

După ce lovești puțin cățelul de usturoi, coaja se va desprinde foarte ușor cu degetele. Gata!

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *