Dacă îți place așa mult pasta de năut, de ce să nu o prepari acasă, mai des și îmbunătățind-o cu tot felul de arome pe măsură ce capeți experiență? Învață cum să faci hummus, pentru că e mult mai simplu decât ai crede și mult mai gustos decât cel de la supermarket!
Hummusul e primul preparat cu năut care îți vine în minte? Și nouă! E gustos, are o textură delicată, e sățios și sănătos. Poți face o variantă clasică sau îl poți îmbogăți cu tot felul de condimente sau alte ingrediente. Îl poți face mai grunjos, mai dulceag sau mai acrișor. Depinde de gust și de pofta de moment. Cel puțin așa stau lucrurile când faci hummus acasă.
Dacă îți imaginezi că nu ai la ce altceva să folosești hummusul în afară de a-l unge pe pâine, mai gândește-te o dată. În Estul Mijlociu, e folosit în preparate cu pui, pe pizza, la ouă umplute sau în rețete cu paste.
Cât despre năut, acesta este foarte bogat în zinc, dar are și fibre, proteine, grăsimi sănătoase și fier.
Cum să faci hummus în 10 pași simpli
1. Pregătește ingredientele
Ingredientele clasice pentru hummus sunt următoarele cinci: năut, ulei de măsline, tahini (pastă de susan), usturoi și suc de lămâie. De asemenea, mai ai nevoie de sare și piper, ca la orice alt preparat.
Însă poți să adaugi o notă personală hummusului, adăugând diferite condimente, cum ar fi boia sau chimion.
2. Înmoaie năutul
Ai două opțiuni. Să folosești năut uscat, la pungă, sau din cel la conservă. Noi îți recomandăm năutul la conservă, pentru că e moale și ușor de folosit.
Când folosești năut la conservă, nu ai mare lucru de făcut decât să-l scoți din conservă. Testează dacă poți să zdrobești câteva boabe între degete. Dacă nu, e nevoie să-l mai fierbi 15-20 de minute, cât să fie destul de moale.
Dacă optezi, din diferite motive, pentru năutul uscat, atunci acesta trebuie mai întâi lăsat peste noapte în apă la înmuiat, apoi trebuie fiert foarte bine, până când poți zdrobi boabele între degete.
3. Îndepărtează cojile
Boabele de năut au un înveliș care se desprinde când năutul este fiert bine sau conservat. Ar fi bine să îndepărtezi cojile care cad de pe boabe. Sigur, poți inclusiv să cureți fiecare bob de năut, dar nu îți recomandăm asta, nu e absolut necesar. Deci dă deoparte doar cojile care cad singure.
4. Clătește năutul
Folosește o strecurătoare pentru a clăti năutul. Pune boabele în ea și trece strecurătoarea pe sub un jet de apă.
Totuși, păstrează niște lichid din conservă sau din apa în care a fiert năutul. Vei avea nevoie mai târziu.
5. Pune năutul în blender
Adaugă boabele de năut în blender, fără a turna, deocamdată, lichid.
6. Înmoaie tahini și adaugă-l în blender
Tahini nu e un ingredient pe care să-l folosești în multe preparate. E o pastă de susan folosită, în general, în bucătăriile mediteraneană și din Estul Mijlociu. Tahini poate fi făcut și acasă, dar de data aceasta îți recomandăm să îl cumperi.
Așadar, ia cu lingura o anumită cantitate de tahini din borcan și pune-o într-un bol mic. Amestecă bine cu o linguriță, pentru a înmuia puțin pasta de susan. E posibil ca, în borcan, să fie mai îngroșată în partea de jos și mai zemoasă deasupra. Ține cont că tahini are un gust puternic, așa că nu pune mult deodată!
Adaugă pasta de susan în blender, peste boabele de năut.
7. Adaugă sare, piper, usturoi și suc de lămâie
Presară sare și piper după gust, apoi unul sau doi căței de usturoi și suc de lămâie proaspăt stors.
Treptat, adaugă lichid de năut (din conservă sau din cel în care ai fiert boabele). Amestecă totul până se formează o pastă. Dacă este nevoie, mai adaugă lichid pentru a subția hummusul, dar nu turna mult lichid deodată, pentru că riști ca pasta să devină prea subțire.
8. Adaugă ulei de măsline
Adaugă ușor ulei de măsline în pastă și amestecă până când o încorporezi complet, folosind blenderul.
9. Atenție la consistența hummusului
Dacă ți se pare că hummusul este în continuare cam tare, mai adaugă din lichidul pe care l-ai păstrat sau apă simplă. Poți folosi și un strop de ulei de măsline sau suc de lămâie, în funcție de preferințe. Orice ai decide, orice ai adăuga, fă-o puțin câte puțin, în așa fel încât să nu iasă o pastă prea subțire.
10. Servește-l
Pune hummusul într-un bol. Deasupra, toarnă câțiva stropi de ulei de măsline. Poți decora cu boia sau semințe de pin. Hummusul e grozav cu pâine, dar îl poți servi și cu chipsuri, bețișoare de morcov, felii de ardei sau bucăți de castravete.