Gălbenușuri perfect rotunde și de un galben intens. Albușuri impecabile și coagulate, cu o margine ușor crocantă. Așa ar trebui să arate ouăle ochiuri, adică unul dintre cele mai des întâlnite mic dejunuri din lume. Învață cum să faci ouă ochiuri perfecte, în cinci minute.
Cui nu-i plac ouăle ochiuri, prăjite bine, cât să fie gătite, dar totuși cu un gălbenuș moale, perfect pentru a înmuia în el o bucată de pâine? Probabil că e unul dintre primele lucruri pe care înveți să le faci în bucătărie. Dar știi să le faci ca la carte? Sau le prăjești prea mult?
Ouăle ochiuri alcătuisc un mic dejun preferat în multe colțuri ale lumii. Dar nu numai. Le poți pune peste tochitură, spanac, deasupra unei salate sau pe o tartină.
În urmă cu câțiva ani, auzeam peste tot că nu e bine să consumi multe ouă, pentru că sunt pline de colesterol. Dar, dacă un ingredient e bogat în colesterol, nu înseamnă că și nivelul colesterolului tău va crește automat. Totuși, îți recomandăm un regim alimentar echilibrat și variat.
Ouăle sunt printre cele mai hrănitoare alimente din lume. Sunt bogate în vitamina A, acid folic, vitaminele B5, B12 și B2, fosfor, seleniu, vitamina D, E, K, B6, calciu și zinc. Toate acestea, pe lângă proteine (aproximativ 6 grame la un ou) și grăsimi sănătoase (5 grame).
Ouăle sunt des consumate pentru că sunt sățioase și super gustoase. Când îți dai seama că ai reușit să faci ouă ochiuri perfecte? Când gălbenușurile au o formă intactă, sunt moi, dar totuși gătite, și frumos colorate, iar albușul este întărit.
Cum să faci ouă ochiuri în 7 pași
1. Alege tigaia potrivită
Orice tigaie e bună pentru făcut ouă ochiuri, dar unele sunt, totuși, mai bune decât altele. O tigaie de fontă sau pur și simplu una care nu lipește sunt bune pentru a face ouă în ele. De fapt, cel mai important lucru e ca ouăle să nu se lipească de fundul tigăii. De asemenea, alege o tigaie pentru care ai și capac. Dacă ai în bucătărie tigăi de mărimi diferite, atunci alege una potrivită cu numărul de ouă pe care vrei să le gătești. Pentru unul-două ouă, alege-o pe cea mai mică. Dacă faci ouă ochiuri pentru mai multă lume, atunci folosește o tigaie mai largă.
2. Încinge tigaia
E nevoie să încingi tigaia la foc mediu. Dacă tigaia e prea încinsă, atunci ouăle nu se vor prăji uniform. Fundul se va arde, iar partea de sus va rămâne negătită.
3. Pune grăsime
Poți folosi unt, ulei sau untură. Untul le dă ouălor o aromă plăcută de afumat. Dacă alegi unei, folosește un ulei pentru prăjit. Uleiul de măsline schimbă gustul de ouă, așa că nu îl recomandăm. De asemenea, poți folosi untură. Dacă vrei să mănânci ouăle cu bacon, atunci poți prăji mai întâi feliile de bacon, iar apoi gătești ouăle în grăsimea care rămâne în tigaie.
4. Sparge ouăle
Când untul se topește sau uleiul începe să facă bule mici, sparge ouăle cu grijă în tigaie. Albușurile ar trebui să înceapă imediat să se întărească.
5. Asezonează
După ce pui ouăle în tigaie, presară sare și piper după gust. Când pui sare peste ouă în farfurie, parcă nu sunt la fel de gustoase.
Dacă urmezi o dietă fără sodiu, sari peste acest pas!
6. Pune un capac
Ca să gătești ouăle ochiuri deasupra, nu doar dedesubt, trebuie să acoperi tigaia cu un capac. Astfel, partea de deasupra a oului se va găti de la aburul care se formează în tigaie.
7. Scoate ouăle din tigaie
Timpul de gătire depinde de tine. După câteva minute, albușurile ar trebui să fie gătite bine, iar gălbenușurile să fie încă moi. Dar, dacă preferi ca gălbenușul și albușul să fie mai tari, mai ține puțin ouăle pe foc. Depinde de tine să experimentezi până când ajungi la rezultatul dorit.