Cum să faci pui la cuptor

Un pui întreg la cuptor este o soluție rapidă și ușoară pentru cinele în familie. Sau o soluție simplă pentru planificarea meselor pe mai multe zile. Pregătești totul o singură dată, asezonezi o dată, gătești doar o dată și servești de mai multe ori sau pentru mai mulți oameni. Dar cum să faci pui la cuptor? Citește și vei vedea ca procesul nu este atât de complicat pe cât ai crede.

Atunci când nu am prea mult timp la dispoziție, dar vreau să gătesc pentru a mânca de mai multe ori, de obicei aleg să fac un pui întreg la cuptor, pentru a-i folosi toate părțile minunate în alte mese de prânz simple pentru toată săptămâna. Există copane, aripioare, piept și restul, cu potențial grozav pentru salate, sandvișuri și o masă simplă cu carne și cartofi. Bonus: să înveți cum să faci pui la cuptor nu e deloc dificil.

Cum să faci pui la cuptor în 15 pași

1. Adună ingredientele laolaltă

O să ai nevoie de un pui întreg cu piele cu tot, sare și piper, ierburile și condimentele tale preferate, niște grăsime – ulei sau unt la temperatura camerei –, usturoi și poate niște zeamă de lămâie. Poți păstra și doi cartofi de mărime medie la îndemână, poate 2-3 morcovi, 2 cepe și orice altceva ți-ar plăcea să adaugi în tavă. În ceea ce privește echipamentul de bucătărie, o tavă de cuptor este perfectă pentru această sarcină.

2. Curăță puiul

Scoate puiul din ambalaj și taie bucățile de grăsime sau cartilagiu inutil. Curăță-l și pe înăuntru, dacă e nevoie!

3. Usucă puiul

Folosește prosoape de hârtie pentru a usca puiul, pe dinafară și pe dinăuntru. Dacă faci acest lucru și scapi de umezeală, puiul se va prăji mai bine. Iar pielea sa va fi excelentă. Știu că nu este cea mai sănătoasă parte a puiului, dar sincer nu aș putea trăi cu mine dacă aș arunca pielea.

4. Unge puiul cu grăsime

Unge partea exterioară a puiului cu uleiul sau cu unt din belșug. Eu aleg mereu unt în aceast context, pentru că aromele sunt incredibile. Nu uita să ungi și în părți inaccesibile, precum sub aripioare.

5. Adaugă sare și piper

Asezonează cu sare și cu piper proaspăt măcinat pe toată suprafața puiului, dar și în interior.

6. Condimentează

Aici depinde de tine. Poți folosi atât de multe lucruri, de la boia la rozmarin și cimbru. Îmi place să adaug niște usturoi între piele și carne pentru aroma aceea grozavă de usturoi.

7. Condimentează interiorul

Poți să condimentezi și interiorul puiului. Folosește zeamă de lămâie și mai mult usturoi. Eu aș adăuga tot usturoiul din lume, sincer, dacă ar încăpea în pui. Dar asta e propria mea nebunie. Orice ai face, nu umple cavitatea complet, pentru că puiul se va găti mai greu și neuniform.

8. Lasă puiul să se odihnească

Lasă puiul să se odihnească timp de o oră la frigider și să absoarbă aromele.

9. Pregătește legumele

Aceasta e ocazia să cureți și să tai legumele pe care vrei să le gătești cu puiul.

10. Încălzește cuptorul

Încălzește cuptorul la 220 de grade Celsius. Această temperatură va găti puiul cu piele crocantă și carne fermă.

11. Leagă puiul

Dacă legi puiul cu ață de gătit, pieptul va deveni mai fraged și mai suculent. Cu toții știm că pieptul de pui poate ieși cam uscat câteodată. Leagă copanele puiului la glezne cu ață de gătit. Îndeasă aripile sub piept.

12. Pune în tavă

Pune puiul într-o tavă de cuptor, peste legumele pregătite anterior.

13. Gătește

Gătește puiul pentru 45-60 de minute.

14. Lasă să se odihnească

Odată ce l-ai scos de la cuptor, acoperă-l cu folie de aluminiu și lasă-l să se odihnească pentru 15 de minute, ca lichidele sale să se distribuie uniform în carne.

15. Savurează

Cina e servită!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *