Cum să faci sos Hollandaise

Sos Hollandaise e perfect cu ouă, pește sau legume la aburi. Face orice preparat plictisitor să iasă din anonimat. Totuși, e destul de pretențios și nu-ți trece prin cap să-l pregătești mereu. Merită să-l pui pe masă măcar la ocaziile speciale, așa că învață să faci sos Hollandaise.

Micul dejun luat în pat sau un brunch cu prietenii într-o zi de weekend pot să fie momente cu adevărat speciale. Și știi ce le-ar putea face și mai speciale? Preparatele servite cu sos Hollandaise. De exemplu, ouăle benedict, care sunt, de fapt, ouă poșate servite cu acest sos gustos.

Sosul Hollandaise merge cu legume, pește, budinci, cartofi și friptură. Are o textură delicată și o ușoară aromă de lămâie, dar I s-a dus vorba că e greu de făcut acasă. Însă, cu instrucțiunile potrivite și ceva exercițiu, poți învăța să fac isos Hollandaise acasă, așa că nu va fi nevoie să cumperi din cel la sticlă.

Cum să faci sos Hollandaise în 10 pași

1. Pregătește ingredientele

Ai nevoie de două ouă, unt, suc de lămâie proaspăt stors, sare și piper. Cât despre ustensilele de bucătărie, va trebui să gătești sosul în bain-marie, deci ai nevoie de o cratiță mai mare și una mai mică (sau un bol termorezistent). În cratița mai largă vei fierbe apă, iar în cea mica (sau în bol) vei găti deasupra apei care fierbe.

2. Separă albușurile de gălbenușuri

Sparege ouăle și separă, cu grijă, albușurile de gălbenușuri. Pune deoparte albușurile, pentru că nu le vei folosi la acest sos, dar le poți folosi la altceva (cum ar fi o bezea). Pune gălbenușurile într-un bol termorezistent sau o cratiță mai mică, care să încapă în cea mare.

3. Amestecă gălbenușurile cu apă

Pune o lingură de apă peste gălbenușuri. Amestecă bine, până când compoziția devine omogenă. Ar trebui să aibă o culoare galben deschis.

4. Topește untul

Scoate untul din frigider și topește-l (aproximativ 100 de grame). Untul trebuie să aibă consistența potrivită când gătești sosul.

5. Pornește aragazul

Pornește aragazul și setează-l la temperatură medie.

6. Fierbe apă într-o cratiță

Pune apă într-o cratiță mai mare, peste care vei găti sosul. Ai grijă când alegi cele două vase, pentru că cel de deasupra nu trebuie să atingă apa din cel de dedesubt. Fierbe apa din cratița mare, apoi dă focul mic și continuă să ții cratița pe foc.

7. Pune vasul cu gălbenușurile deasupra

Odată ce apa din cratița mare fierbe, pune cratița mică (sau bolul) cu gălbenușuri peste aceasta și amestecă rapid, aproximativ 5 minute. Trebuie ca gălbenușurile să se transforme într-un sos mai gros și cremos.

Nu vrei ca gălbenușurile să se gătească, așa că e important să amesteci continuu și să nu le lași să se prindă pe marginea vasului. Dacă ți se pare că sosul se îngroașă prea rapid, atunci ia bolul de pe cratița cu apă din când în când.

8. Adaugă untul treptat

Dă aragazul cât mai mic și adaugă untul treptat, câte o lingură. Adaugă unt până când sosul e moale și cremos.

Dacă pui prea mult unt, sosul se poate tăia, dar există soluții! Poți repara sosul. Pune un alt gălbenuș într-un alt bol și freacă-l bine. Adaugă apoi acest gălbenuș peste sosul Hollandaise, amestecând continuu, până când sosul devine iar omogen.

9. Adaugă restul ingredientelor

Adaugă în sos 1 linguriță de suc de lămâie, sare și piper după preferințe. Gustă sosul și asigură-te că nu mai are nevoie de condimente și că e așa cum îți dorești.

10. Servește sosul

Pune sosul peste mâncarea pe care ai pregătit-o. Sosul Hollandaise poate fi păstrat în frigider, într-un recipient închis bine, până la una-două zile.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *