Cum să faci sos pesto

Aromă complexă, culoare puternică și o mulțime de preparate cu care îl poți combina. Sosul pesto este, pe bună dreptate, unul dintre cele mai versatile. Dacă vrei să faci paste delicioase, sandvișuri bune sau o pizza mai specială, învață cum să faci sos pesto! De ce? Pentru că e mult mai bun decât cel cumpărat!

Pesto e mai mult decât un sos pentru paste. Îl poți folosi în atât de multe feluri și în atât de multe preparate, că nu vei ști de unde să începi. Poate vrei să încerci brioșe cu pesto. Sau bruschete. Sau cartofi copți cu pesto și bacon. Sau să-l adaugi în salate verzi. Și câte și mai câte!

Sosul pesto nu numai că e gustos și arată bine în orice preparat, dar e și sănătos. Îți poți da seama de asta numai dacă îți arunci o privire asupra ingredientelor: frunze de busuioc proaspăt, usturoi, semințe de pin, brânză și ulei de măsline.

Cum să faci sos pesto în 9 pași

1. Pregătește ingredientele

Ai nevoie de 2-3 căni de frunze proaspete de busuioc, 1-2 căței de usturoi, 1/2 cană cu semințe de pin, 1/2 cană cu parmezan răzuit și 1/2 cană de ulei de măsline.

Odată ce înveți cum să faci sos pesto, poți experimenta cu ingrediente noi. De exemplu, poți înlocui busuiocul cu alte verdețuri, cum ar fi spanac sau varza kale.

Cât despre echipament de bucătărie, ai nevoie de un robot sau blender.

2. Începe cu verdețurile

Ai nevoie de mult busuioc și trebuie să rupi fiecare frunză de pe tulpină. Adaugă frunzele de busuioc – sau ce verdețuri vrei să folosești – în robotul de bucătărie sau în blender.

Dacă nu ai un astfel de aparat, poți totuși să fac sos pesto, tocând foarte mărunt ingredientele, însă e un efort destul de mare.

3. Pregătește usturoiul

Ia câțiva căței de usturoi și curăță-i. Dacă nu știi cum să-i cureți mai ușor, poți să afli varianta noastră. Apoi, zdrobește ușor usturoiul și adaugă-l în robotul de bucătărie.

4. Urmează brânza

Dacă parmezanul nu e deja răzuit, răzuiește-l. Deși e mai ușor să folosești din cel pe care îl cumperi gata mărunțit, cel pe care îl răzuiești tu e mai gustos. Așadar, adaugă-l în robotul de bucătărie.

5. Adaugă semințele de pin

Sosul de pesto are nevoie, în varianta clasică, de semințe de pin. Însă acestea nu sunt chiar ieftine, așa că, dacă vrei, le poți înlocui cu nuci sau migdale.

Adaugă-le în robotul de bucătărie.

Dacă alegi să faci sosul pesto fără robot, lovește semințele cu latul unui cuțit, ca să le mărunțești, eventual mai toacă-le puțin, și abia apoi pune-le peste celelalte ingrediente.

6. Adaugă ulei de măsline

Cel mai bine este să folosești ulei de măsline extravirgin, dar e nu e obligatoriu.

La început, toarnă doar puțin ulei. Apoi, adaugă restul treptat, pe măsură ce pasezi sosul. Dacă pui mai puțin ulei, sosul pesto va fi mai gros, numai bun de întins pe pâine sau pizza. Dacă pui mai mult ulei, sosul va fi mai subțire, potrivit pentru paste.

7. Stabilește consistența potrivită

Paseză ingredientele în robot până ajungi la consistența de sos dorită. Dacă alegi să faci sosul într-un bol, amestecă bine până când iese cât de subțire îl vrei.

8. Gustă!

Ca orice mâncare, și sosul pesto trebuie gustat înainte de a fi definitvat. Poate mai are nevoie de usturoi, semințe de pin, parmezan sau busuioc. Nu există o formula perfectă, fiecare sos este unic prin faptul că îl faci exact așa cum vrei să fie, pe gustul tău!

9. Asezonează

La final, adaugă sare și piper, tot după propriul gust. Ține cont că parmezanul e deja sărat, așa că nu exagera cu sarea!

 

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *