Cum să faci turtă dulce

Uite că au venit și Sărbătorile și te pregătești să așezi darurile sub bradul împodobit. Poate că știai, poate că nu, dar unul dintre obiceiurile care au devenit tradiție și la noi, este turta dulce, deliciosul cadou care se mănâncă. Obiceiul nu a fost aici dintotdeauna, ci a venit la noi din Europa Centrală, odată cu alte simboluri și obiceiuri de Crăciun. Poți foarte ușor s-o cumperi de undeva, dar dacă ai aterizat pe pagina aceasta înseamnă că vrei mai mult! Jos pălăria, citește mai departe.

Câteodată am impresia că turta dulce sugerează Crăciunul mai bine decât toate celelalte dulciuri. Combinația de dulce și condimente o face irezistibilă. În plus, are o textură care o face numai bună pentru înmuiat în lapte, în ceai sau în cacao! Sau în lichior de ouă!!!

Ingredientele: să zicem cam 400 grame de făină, 1 lingură de scorțișoară, 1 linguriță de bicarbonat, 2-3 lingurițe de ghimbir ras, cam 1 linguriță de sare, un pic de nucșoară rasă, 100-150 grame de unt (la temperatura camerei!), 200 grame de zahăr brun, aproximativ 1/2 cană de melasă, 1-2 lingurițe de extract de vanilie, 1 ou și glazură de zahăr.

Instrumentarul: 2 boluri/castroane, tel, mixer, spatulă, făcăleț și forme pentru turte/prăjituri. Nu uităm nici de tava de copt, de hârtia pergament și de poș.

1. Amestecă într-un vas toate ingredientele „uscate” cu excepția zahărului și lasă deoparte. O idee bună ar fi să aprinzi de pe acum cuptorul ca să-l preîncălzești la 170-180ºC.

2. În al doilea vas, mixează untul moale împreună cu zahărul brun.

3. Adaugă melasa, extractul de vanilie și oul și omogenizează.

4. Toarnă compoziția peste amestecul de făină, amestecă bine, apoi frământă până obții un aluat omogen. Dă-i o formă sferică.

5. Acoperă bolul cu folie de plastic și lasă la rece 4 ore, chiar și mai mult.

6. Presară un pic de făină pe suprafața de lucru și întinde aluatul cu făcălețul. Vrem să aibă o grosime de aproximativ 1/2 cm. Taie aluatul în formele dorite (stelele și omuleții sunt cele clasice).

7. Tapetează tava cu hârtie de copt, așază formele din aluat și bagă la cuptor 10 minute la 175ºC.

8. Lasă-le la răcit, apoi, cu ajutorul poșului, ornează turtele cu glazură de zahăr sau/și cu ce-ți mai trece prin cap.

La Mulți Ani! Ho, ho ho!

4 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *