Cine nu a auzit de tzatziki? Uite mai jos o rețetă pentru acest sos răcoritor, împrumutat lumii de către bucătăria est-mediteraneeană. Îți trebuie mai ales un castravete, iaurt (dacă nu ai grecesc, e bun oricare altul; iaurt simplu să fie!), ulei (de măsline!), usturoi și sare. Mai poți suplimenta cu suc de lămâie și verdețuri aromatice. Noi am ales mărarul, dar putea fi și pătrunjelul sau menta.
Pentru tzatziki ai nevoie de un castravete decojit, o cană iaurt grecesc, două linguri mărar, tocat mărunt, două lingurițe de oțet din vin roșu, o lingură de ulei de măsline, sare, piper, doi căței de usturoi, zdrobiți, și două linguri de suc de lămâie. Nu-i așa că deja parcă îi simți gustul proaspăt și onctuos totodată? Să trecem la treabă!
Cum se prepară tzatziki
Taie castravetele în două jumătăți egale, apoi taie fiecare jumătate, pe lung, în alte două jumătăți.
Curăță de semințe cele 4 jumătăți, apoi rade-le.
Pune castravetele ras într-o strecurătoare și presează cu o lingură/spatulă pentru a stoarce cât mai mult lichid.
Pune castravetele ras și stors într-un castron și adaugă iaurtul.
Continuă cu mărarul, oțetul, uleiul, usturoiul și sucul de lămâie, adăugând sare și piper după gust.
Omogenizează tot amestecul și… gata.
Ar trebui să dureze maximum 15 minute, iar o porție nu trece de 120 kCal.