Cum să fierbi orez brun

Orezul brun sau sălbatic e sățios și hrănitor. Dar e și ușor de preparat, deși pare complicat. După ce afli cum să fierbi orez brun, o să vrei să-l gătești iar și iar, pentru că e foarte versatil.

Orezul brun e sănătos și are o ușoară aromă de nucă. De asemenea, e foarte versatil și îl poți adăuga într-o mulțime de alte preparate. În general, îl servești ca garnitură, dar e bun și de pus în supe, salate sau în preparate stir-fry. E grozav, de exemplu, dacă îl combini cu legume și ciuperci.

Te întrebi de ce ai mânca orez brun? Simplu! Pentru că este mai sănătos decât cel alb. Un alt motiv este acela că, după ce îl gătești, îl poți păstra până la o săptămână în frigider, într-o caserolă închisă.

Orezul brun are seleniu, mangan și grăsimi sănătoase. Pentru că ține de foame o perioadă îndelungată, poate ajuta la slăbit. Are un număr mare de antioxidanți, fibre și zaharuri care se eliberează treptat.

Sunt multe tipuri de astfel de orez: cu bob lung, cu bob scurt, basmati și jasmin. Le poți găti pe toate folosind aceleași principii. Cât ar trebui să dureze? În jur de 50-55 de minute.

Cum să gătești orez brun în 9 pași

1. Ai grijă cât de mult fierbi

Când îl fierbi, orezul se umflă de două-trei ori față de volumul lui când este negătit. Așa că ai grijă cât fierbi! De asemenea, ține cont că o cană de orez brun gătit are aproximativ 215 calorii.

2. Pregătește ingredientele

Ai nevoie de o cană de orez, două căni de apă sau supă, o lingură de ulei (preferabil de măsline) și un praf de sare. Mai ai nevoie de un vas mare în care să fierbi și de o strecurătoare.

3. Spală orezul

Pune orezul într-o strecurătoare și trece-l câteva minute pe sub un jet de apă rece. La început, apa va fi tulbure. Apoi, va fi din ce în ce mai curată.

4. Pune orezul în vasul de gătit

După ce speli orezul, pune-l în oala sau cratița în care îl vei găti.

5. Adaugă celelalte ingrediente

Toarnă apa sau supa peste orez, apoi adaugă uleiul și sarea.

6. Adu la punctul de fierbere

Pornește aragazul la temperatură medie spre mare și adu apa la punctul de fierbere.

7. Fierbe la foc mic

După ce apa începe să dea în fiert și să formeze bule, redu temperatura și acoperă vasul cu un capac. Fierbe orezul la foc mic pentru aproximativ 40 de minute.

8. Verifică-l

Dacă vrei să știi cum să fierbi orez brun, află că cel mai bine este să nu-l amesteci! Însă, atunci când prepari orez primele dăți, e în regulă să-l verifici din când în când și să te asiguri că nu s-a evaporat tot lichidul din vas.

9. Amestecă

După ce orezul brun absoarbe toată apa, ia-l de pe foc și amestecă-l cu o furculiță. Apoi acoperă vasul din nou și lasă-l acoperit până când îl servești.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *