Cum să toci carne

De la burgeri la chiftele, trecând prin cârnați și sarmale, folosim carne tocată. De obicei o cumpărăm din comerț, gata prelucrată. Totuși, dacă vrei să folosești o carne tocată de calitate, despre care vrei să știi sigur ce conține, odată și odată tot va trebui să iei taurul (sau vaca) de coarne și să o toci acasă.

„Pe vremuri” se foloseau tocătoare de carne cu manivelă la care trebuia să învârți și să tot învârți. Mai vezi și astăzi pe ici pe colo câte un astfel de tocător, totuși în zilele noastre se folosesc mașinile electrice. Și chiar dacă avem un pic de strâns și de spălat după ele, noi zicem că merită.

1. Tocătorul trebuie să fie spălat și uscat înainte. De fapt, curățenia este regula numărul 1 în orice acțiune legată de bucătărie. Nu contează de câte ori repetăm acest lucru, niciodată nu va fi „prea” curat în bucătărie.

2. Nu mulți știu asta, dar înainte de a începe să o toci, este bine să lași un pic carnea la congelator. De ce? Fiindcă grăsimea prezentă în carne are tendința să se topească repede la căldură. Dacă este rece, se desface mai bine în tocător. Las-o deci cam un sfert de oră să înghețe binișor. Din același motiv, poți băga la rece chiar și piesele de metal ale tocătorului. Să zicem cam o jumătate de oră sau chiar un pic mai mult, dar la frigider.

3. Taie carnea în cuburi. Înlătură pielițele și zgârciurile. Acestea, nu numai că facă neplăcută textura cărnii, dar pot chiar să ducă la blocarea mașinii de tocat.

4. Trece cuburile de carne prin tocător, neuitând să pui un castron în care să strângi „produsul finit”.

5. Un alt fapt mai puțin știut este că trecând prin tocător și câteva felii de pâine, înmuiate în lapte (sau apă), vei ajuta din plin la curățarea primară a mașinăriei. Același lucru este valabil și pentru ceapă.

6. Și cu asta ajungem la ultimul pas, la fel de important: curățarea tocătorului de carne. Dezasamblează-l și lasă părțile metalice în apă caldă ca să-ți fie mai ușor să le speli. Tocătoarele clasice, fiind în întregime din metal, se spălau cu totul, dar acum, cu electricitatea asta…

Chiftele plăcute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *