Cum să fierbi pastele

Nimic mai simplu, vei spune. Mă uit pe pachet și scrie acolo. În mare cam așa este, însă mai sunt câteva aspecte de care dacă nu ții seama, te poți trezi că ai consumat un pachet de paste degeaba. Hai să ne asigurăm că știi ce faci.

În afara timpului de fierbere, care poate să difere de la un tip de paste la altul din cauza formei sau a materiei prime din care sunt făcute, pașii de urmat sunt aceeași atunci când fierbi pastele. Indiferent dacă le faci după metoda clasică sau dacă le bagi la cuptor, acest prim pas, fierberea, este universal. Ceea ce se caută prin fierbere este înmuierea pastelor, mai mult sau mai puțin (al dente), evitându-se cele două extreme: pastele topite și lipicioase sau cele în care îți spargi dinții.

Ingrediente: pe lângă paste, mai ai nevoie doar de apă și de sare.

Instrumentar: le vei fierbe într-o oală/cratiță încăpătoare (au nevoie de spațiu, altfel se pot lipi), un castron mai mare și o strecurătoare.

1. Umple oala cu apă. Nu te zgârci, fiindcă se va mai evapora prin fierbere, iar pastele trebuie să fie acoperite în întregime cu apă. Pune apa la fiert la foc mediu spre mare.

2. Sărează apa. Pune cam 1 lingură de sare. În felul acesta pastele și, în general, mâncărurile cu amidon, vor avea un gust mai bun, mai pronunțat.

3. Când apa fierbe vioi, adaugă pastele. Nu este nevoie de capac, deși unii folosesc. În mod tradițional, nu se folosește capac.

4. Mai amestecă în oală ca să nu se prindă. Nu le lăsa să fiarbă mai mult decât trebuie. De obicei, pe pachetele cu paste scrie timpul necesar fierberii pentru tipul respectiv de paste. Este orientativ.

5. Redu focul la potrivit și testează-le (vezi să nu te ardă, suflă!). Dacă nu le vrei al dente, poate îți plac mai făcute.

6. Dacă plănuiești să le servești cu un sos, acum este momentul să pui deoparte, într-un castronaș, un pic din lichidul cu amidon în care au fiert. Ajută la „prinderea” sosului de paste.

7. Strecoară pastele. Din nou, atenție să nu te opărești cu aburi sau cu apa fiartă! Poți să le și clătești rapid cu apă. Acum poți să le servești cum îți dă prin cap sau să continui cu gătitul la cuptor. Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *