Zahăr vanilat sau zahăr vanilinat? Care este mai bun?

păstaie de vanilie Imagine de La-fontaine via Pixabay

Zahăr vanilat sau zahăr vanilinat? Mulți dintre noi cred că este unul și același produs, dar trebuie spus că sunt două ingrediente complet diferite, ba mai mult, unul este mai sănătos, iar celălalt un produs artificial, cu gust bun, dar de preferat este să îl eviți.

În perioada aceasta toți încercăm prin bucătărie tot felul de rețete de prăjituri, care mai de care mai sofisticate și mai delicioase. Considerăm că este momentul potrivit să îți arătăm care este diferența dintre zahărul vanilat și cel vanilinat.

Pe care dintre ele îl alegi?

Huffpost.com spune că zahărul vanilat este obținut din extract de vanilie, iar zahărul vanilinat este obținut din vanilină, un produs îndelung procesat în fabrică.

OneGreenPlanet.org scrie că zahărul vanilat este obținut din batoane de vanilie. Vanilia este un produs natural ce provine de la o orhidee. Extractul de arome din aceasta se numește vanilie și conține vitamina B care ajută la eliberarea și producerea endorfinelor, hormonii fericirii. Batoanele de vanilie se lasă la soare, la uscat, iar în acest fel aroma se intensifică în păstăile pe care noi le găsim pe rafturile magazinelor. Vanilia se adaugă la zahărul normal și așa se obține zahărul vanilat, care îți oferă gustul aromat al prăjiturilor.

Potrivit aceleași surse, zahărul vanilinat este însă obținut din vanilină. Vanilina este un produs sintetic, obținut în fabrică, care doar imită gustul vaniliei, dar de fapt nu este vanilie.

Cum poți obține acasă zahăr vanilat?

Păstaie de vanilie peste zahăr vanilat

Foto: Gate74 / Pixabay

Urmărește pas cu pas sfaturile următoare și cu siguranță nu vei mai cumpăra din magazin zahăr vanilat. Da, se face foarte ușor acasă și este la îndemâna oricui. Ca ingrediente, nu ai nevoie decât de o păstaie de vanilie și de zahăr tos. Plus un recipient cu capac pentru păstrare. Iată rețeta.

Mai întâi trebuie să tai păstaia de vanilie pe lung, dar fără să o străpungi, pe ambele părți, doar cât să o deschizi. Apoi, cu vârful cuțitului scoți miezul. Într-un borcan de 150 de grame, adaugă două sau trei linguri de zahăr pentru început si miezul păstăii. Pune capacul borcanului și agită bine. Completează cu zahăr din aproape în aproape, dar nu uita să agiți de fiecare dată când ai mai pus zahăr în borcan.

La final pune în borcan și păstaia de vanilie și închide-l cu capacul. Recipientul trebuie să stea așa cel puțin o săptămână înainte ca zahărul din el să fie adăugat în preparate.

Să ne povestești cum a fost…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *