Ce zici de niște gofre la desert sau chiar ca mic dejun? Unii le mai zic și vafe. În afară de cele simple, pot fi create nenumărate tipuri de gofre, dulci sau nu, adăugând în aluat cele mai diverse ingrediente, iar dacă vorbim despre topping, atunci imaginația fiecăruia este unica și singura limită.
Dacă te interesează subiectul, hai atunci să preparăm împreună câteva gofre simple, ca să vezi despre ce este vorba. Odată ce ai învățat să le faci chiar tu, nimic, dar NIMIC nu te mai poate opri să experimentezi! Bacon tras la tigaie, brânză rasă, iaurt, sirop de arțar, miere, fructe de pădure sau de livadă, legume și verdețuri, gemuri, frișcă, dulcețuri – toate astea și multe altele merg de minune combinate fie în aluat, fie ca topping. Ia hai să vedem!
Pentru gofre simple avem nevoie de: făină, zahăr brun, praf de copt, sare, lapte, ouă și, poate, un pic de extract de vanilie. A, și un picuț de ulei pentru uns; un spray cu ulei ar fi perfect.
Ca instrumentar ne trebuie un aparat pentru gofre, două boluri în care vom amesteca totul și un polonic pentru clătite cu care vom turna aluatul. Mai pregătește și un tel și o spatulă.
1. Mai întâi amestecă cu telul ingredientele uscate: făina, zahărul, sarea și praful de copt.
2. În al doilea castron amestecă tot cu telul ingredientele lichide: laptele, esența de vanilie (sau orice altă aromă vrei să pui) și ouăle.
3. Acum amestecă împreună conținutul celor două castroane folosind spatula. Amestecă bine până vei obține un aluat lichid omogen.
4. Bagă în priză aparatul pentru gofre și așteaptă să se încălzească. De obicei, trebuie să se aprindă un beculeț pe undeva, care te anunță că plăcile aparatului au ajuns la temperatura optimă.
5. Înainte să torni aluatul, ar fi bine să ungi plăcile cu un strat foarte-foarte subțire de ulei. Cel mai bine este să folosești un spray cu ulei.
6. Toarnă aluatul pe placă. Atenție să nu torni prea mult, că altfel dă pe afară. După 2-3 încercări o să-ți dai seama singur/ă de cantitatea pe care trebuie s-o torni.
7. Așteaptă câteva secunde înainte de a lăsa capacul. În felul acesta îi dai timp aluatului să se întindă mai bine.
8. Apoi mai așteaptă câteva minute până sunt gata. Pentru a ști cât mai exact, ar fi bine să citești instrucțiunile aparatului tău. De obicei aparatele te anunță printr-un semnal sonor sau vizual când sunt gata gofrele.
9. Scoate gofrele aurii pe o farfurie și repetă procesul.
10. Se servesc cu un topping. Aici te lăsăm pe tine să-ți faci de cap, fiindcă merge orice îți place ție!
Aluatul rămas se poate păstra la frigider cam 2 zile, deci poți să faci gofrele și mai încolo.