12 beneficii pentru sănătate ale căpșunilor

12 beneficii pentru sănătate ale căpșunilor - 1 Consumă căpșuni de 3 ori pe săptămână! Imagine: Niceda Atencia, Pixabay
Citește mai multe articole despre

Consumă căpșuni de 3 ori pe săptămână! Acum e momentul.

Roșii, cărnoase, zemoase, dulci și parfumate. Căpșunile (Fragaria ananassa) sunt unele dintre cele mai iubite și consumate fructe din sezonul cald. Nu doar că sunt extrem de gustoase, dar sunt și foarte versatile, potrivite pentru includerea în salate, piureuri, înghețate, spume și budinci sau alte preparate.

Apropo, știai că acest fruct este inclus în top 20 al celor mai antioxidante alimente?

Beneficiile nutriționale ale căpșunilor explică acest lucru

O sută de grame de căpșuni conțin doar 30 de calorii și furnizează, în principal, zaharuri simple (fructoză). Totodată, căpșunile sunt bogate în apă (90,5 g la 100 g de fruct) și fibre. Generoase în vitamina C, potasiu și acid folic, căpșunile au efecte antitumorale, antianemice, protejează sistemul imunitar și susțin memoria. În plus, compușii lor activi ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și reduc daunele cauzate de radicalii liberi. Căpșunile mai conțin și vitamine A, B1, B2 și K pe  lângă săruri minerale, inclusiv fier, magneziu și mangan.

Să descoperim împreună principalele beneficii ale căpșunilor:

1. Previn bolile cardiovasculare

Căpșunile conțin antocianină, un antioxidant care favorizează dilatarea arterelor, ajutând la reducerea hipertensiunii arteriale. Consumul de căpșuni, de două sau trei ori pe săptămână, poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral (AVC). În același timp, acestea reduc nivelul colesterolului și al trigliceridelor.

Un studiu realizat de Școala de Sănătate Publică a Universității Harvard din Boston și de Universitatea din Anglia de Est a descoperit că un consum de 3 porții (150 de grame) de căpșuni și afine pe săptămână poate reduce vizibil riscurile cardiovasculare la femei. Studiul realizat pe 93.600 de femei (între 25 și 42 de ani), timp de 18 ani, arată că femeile care au consumat aceste fructe aveau un risc de atac de cord redus cu 33% în comparație cu restul eșantionului.

2. Sunt hidratante

Având o cantitate ridicată de apă, căpșunile sunt printre cele mai hidratante alimente. Sunt recomandate în zilele călduroase pentru reîmprospătarea organismului, dar și pentru contracararea pierderilor de lichide. În plus, sunt o opțiune excelentă pentru sportivi, deoarece conțin minerale esențiale care promovează echilibrul electrolitic al organismului.

3. Îmbunătățesc starea de spirit

Căpșunile conțin substanțe precum vitamina B1, cunoscute și sub denumirea de „nutrienți ai dispoziției”, care ajută la combaterea iritabilității și a tristeții. Această vitamină este asimilată de sistemul nervos care este stimulat și crește astfel producția de hormoni asociați cu buna dispoziție.

4. Îmbunătățesc sănătatea pielii

Compoziția nutritivă bogată și conținutul ridicat de apă fac din aceste fructe aliați excelenți pentru menținerea pielii frumoase și sănătoase. În plus, un consum regulat de căpșuni promovează eliminarea toxinelor care accelerează procesul de îmbătrânire și reduce modificările nivelului pH-ului pielii. Căpșunile sunt de ajutor la prepararea măștilor sau a cremelor pentru a exfoliere, albire și hidratare a pielii.

5. Combat constipația și ajută la slăbire

Căpșunile conțin cantități importante de fibre dietetice și apă, care împreună ajută la îmbunătățirea activității intestinale. Antocianinele conținute de căpșuni se pare că pot contribui la utilizarea depozitelor de lipide acumulate în corpul nostru pentru a produce energie. Pentru că au foarte puține calorii, căpșunile sunt recomandate celor care doresc să slăbească într-un mod sănătos. Țin apetitul sub control și promovează funcțiile metabolice.

12 beneficii pentru sănătate ale căpșunilor - 2

Bucură-te de un delicios desert de căpșuni! Imagine: RitaE, Pixabay

6. Sunt un antiinflamator natural

Cercetări recente au arătat că aceste fructe pot acționa pozitiv împotriva proceselor inflamatorii din organism, datorită aportului lor de vitamina C, minerale esențiale și antioxidanți. Proprietățile lor benefice (calmane, purificatoare și diuretice) ajută la combaterea artrozei, gutei și reumatismului. Sunt utile în caz de dureri musculare și articulare, precum și pentru a completa tratamentul artritei.

7. Protejează vederea

Căpșunile conțin un nivel ridicat de pigmenți, cum ar fi luteina și zeaxantina, două carotenoide care protejează, în special, sănătatea ochilor și, prin urmare, vederea. Acești antioxidanți, împreună cu vitamina C, creează un filtru împotriva razelor UV ale soarelui. Astfel, scade riscul de cataractă sau de degenerare maculară. Vitamina C este un nutrient esențial care menține corneea și retina sănătoase, reducând daunele cauzate de înaintarea în vârstă.

8. Păstrează creierul tânăr

Flavonoidele conținute în căpșuni sunt aliați excelenți pentru optimizarea funcțiilor creierului. Aceste substanțe inhibă stresul oxidativ și ar putea fi un aliment cheie în prevenirea tulburărilor neurodegenerative. De asemenea, acidul folic conținut în căpșuni este util pentru memorie și ajută la menținerea activă a creierului, prevenind boli precum demența senilă și Alzheimerul.

9. Sursă excelentă de vitamina C

10 căpșuni pot conține mai multă vitamina C decât o singură portocală.

10. Reglează glicemia și previn diabetul

Studiile științifice au arătat că aceste fructe sunt capabile să acționeze în reglarea nivelurilor de zaharuri prezente în sânge. Căpșunile conțin fructoză și levuloză, zaharuri bine tolerate de cei care suferă de diabet. Consumul de căpșuni de cel puțin trei ori pe săptămână ar ajuta la prevenirea diabetului de tip 2. Iar dacă le adaugi puțină zeamă de lămâie sunt un excelent substitut dietetic pentru dulciuri și pot fi consumate la sfârșitul mesei.

11. Au proprietăți anti-cancer

Potrivit cercetătorilor de la Departamentul de Medicină Internă al Universității de Stat din Ohio, căpșunile sunt capabile să contracareze dezvoltarea celulelor precanceroase, cu referire în special la cancerul esofagian. După șase luni de consum terapeutic de căpșuni a fost înregistrată o scădere a nivelului histologic al leziunilor precanceroase la nivelul esofagului în 29 din 36 de cazuri.

12. Dinți mai sănătoși și mai albi

12 beneficii pentru sănătate ale căpșunilor - 3

Consumă căpșuni pentru dinți mai albi și mai sănătoși! Imagine: inna mikitas, Pixabay

Datorită conținutului de xylitol, căpșunile împiedică formarea plăcii bacteriene și elimină germenii și bacteriile responsabile de respirația urât mirositoare. De asemenea, au o acțiune de albire de luat în calcul. Amestecă pulpă de căpșuni cu o linguriță de bicarbonat de sodiu și folosește acest amestec în loc de pastă de dinți, apoi clătește bine dinții cu apă rece.

*

Reține: pentru a te bucura de toate beneficiile căpșunilor, ideal este să le consumi crude, proaspete și bine coapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *