Cuptorul cu microunde, o necesitate? Mit și adevăr

mâncarea în cuptorul cu microunde Imagine de Lisa Fotios / Pexels
Citește mai multe articole despre

Cuptorul cu microunde este unul dintre cele mai folosite electrocasnice din bucătărie. Fie că vorbim despre prepararea mâncării, decongelarea, încălzirea sau fierberea alimentelor, cuptorul cu microunde poate îndeplini toate aceste cerințe fără prea mult efort.

Pentru că este unul dintre cele mai populare electrocasnice, cuptorul cu microunde a stârnit desigur și o mulțime de controverse. Este sau nu nociv, avem sau nu neapărată nevoie de el?

Cum funcționează cuptorul cu microunde

Magnetronul este dispozitivul minune din cuptorul cu microunde. Acesta convertește electricitatea primită în unde radio de scurtă frecvență sau mai simplu spus în radiații electromagnetice. Aceste unde lucrează direct asupra moleculelor de apă din alimente, care încep să vibreze și așa se produce căldura care ajută la prepararea mâncării.

Teorii privind aceste radiații sunt multe. Unele susțin că microundele distrug antioxidanții din alimente și că în acest fel îți distrugi sănătatea.

Ce spun studiile despre cuptoarele cu microunde

Organizația Mondială a Sănătății consideră siguranța alimentară ca fiind foarte importantă pentru sănătate. În cuptorul cu microunde, încălzirea depinde de puterea cuptorului și de conținutul de apă, de densitatea și de calitatea alimentelor. Microundele nu pătrund bine în bucățile mai groase, iar acest lucru nu face decât să ducă la o gătire neuniformă. Aici intervine riscul pentru sănătate. Alimentele nu sunt încălzite suficient pentru a ucide microorganismele periculoase. Alimentele gătite într-un cuptor cu microunde ar mai trebui lăsate câteva minute înăuntru, după terminarea procesului, pentru a permite distribuirea uniformă a căldurii.

Tot sursa menționată mai sus susține că mâncarea gătită în cuptorul cu microunde are aceeași valoare nutritivă și este la fel de sigură pentru sănătate ca și cea gătită într-un cuptor tradițional. Principala diferență dintre cele două este că microundele pătrund mai repede și mai adânc în alimente și reduc timpul de gătire.

Healthline.com scrie că fiecare metodă de gătire afectează calitatea alimentelor. Cei mai importanți factori sunt: temperatura, timpul de gătire și metoda. În timpul fierberii, nutrienții din alimente dispar complet dacă și durata procedurii este mare. Din acest motiv se pare că microundele sunt cele care au timpul de gătire cel mai scurt și cea mai joasă temperatură, deci aici nutrienții sunt cel mai bine păstrați.

US National Library of Medicine susține același lucru. Efectele microundelor asupra proteinelor, lipidelor și mineralelor din alimente sunt minime. Există doar mici diferențe între microunde și cuptoarele tradiționale atunci când vorbim despre vitamine, dar nu sunt valori semnificative.

De-a lungul timpului au fost efectuate mai multe studii pe alimentele gătite în cuptorul cu microunde, dar și în cuptoarele tradiționale. Un studiu pe brocoli a relevat faptul că atât prepararea lui în cuptorul cu microunde, dar și în cel tradițional îi afectează antioxidanții, singura metodă eficientă fiind prepararea la abur.

Cercetătorii au ajuns așadar la o singură concluzie: antioxidanții se distrug prin menținerea îndelungată pe foc sau în cuptorul cu microunde, dar și atunci când utilizăm o cantitate mare de apă pentru gătit.

Deși sunt o mulțime de studii despre cuptoarele cu microunde, Organizația Mondială a Sănătății nu le consideră un pericol pentru sănătate atâta timp cât știm să le folosim.

De reținut:

  1. Este importantă calitatea alimentelor gătite.
  2. În cuptorul cu microunde nu avem voie să folosim alte vase decât cele din sticlă termorezistentă sau ceramică.
  3. Alimentele nu trebuie încălzite mai mult decât este necesar pentru preparare, fie că vorbim de cuptorul tradițional, fie de cuptorul cu microunde.
  4. Este recomandat să stăm la distanță atunci când cuptorul cu microunde funcționează.
  5. Cuptorul cu microunde trebuie să fie în stare perfectă de funcționare.

Tu ce experiențe ai avut cu cuptoarele cu microunde? Le folosești sau te-au dezamăgit? Te tentează sau vrei să le eviți? Lasă-ne un comentariu mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *