Mai exact, cum să faci unt cu usturoi. În felul acesta ai la dispoziție un adevărat produs „2 în 1” preparat din două ingrediente fără de care un bucătar serios, fie el și amator, nu poate supraviețui.
Așadar poți adăuga unt aromat la mâncăruri, dar îl poți mânca și simplu, pe pâine. Nu îți lasă gura apă la imaginea unei fripturi unse cu un astfel de unt? Sau îl poți folosi pentru a asezona peștele sau legumele chiar înainte de a le băga la cuptor. Sau imaginează-ți untul cu usturoi, topindu-se ademenitor pe feliile calde de pâine prăjită, eventual lângă o cană de cacao cu lapte. Ai auzit zgomotul ăsta? Tocmai am înghițit în sec.
Ingredientele sunt, cum era de așteptat, untul (1 pachet) și usturoiul. Cât usturoi? Depinde de gust; unii vor doar o aromă discretă în timp ce alții se dau în vânt după untul iute. Nu strică să iei în considerare și un pic de sare; deși în comerț se găsește și unt deja sărat. Poate și piper. Opțional, ar mai fi și diversele ierburi aromate sau condimente, însă asta rămâne la latitudinea fiecăruia. Noi ne rezumăm la varianta cea mai simplă.
Instrumentarul: cuțit, bol.
Cum se prepară unt aromat
1. Scoate din vreme untul din frigider și lasă-l să se mai încălzească ca să-l poți prelucra cu ușurință.
2. Usturoiul poate fi zdrobit sau mărunțit. În cazul de față îl mărunțim cu cuțitul. Dacă ți se pare prea greu, există și posibilitatea adăugării usturoiului pudră, dar parcă nu mai are aceeași savoare…
3. Pune usturoiul și untul în bol și amestecă bine. Gustă să vezi dacă-ți convine.
4. Opțional: adaugă piper, ierburi și/sau condimente. Unii preferă un pic de suc de lămâie sau ulei de măsline.
Cel mai bine este să folosești proaspătul tău unt aromat imediat. Dacă nu, păstrează-l în frigider, dar nu prea mult, fiindcă usturoiul se oxidează repede și strică tot.