Mituri despre zahăr: cât de periculos este?

mituri despre zahăr Mituri despre zahăr: cât de periculos este?

Un studiu recent apărut spune că zahărul nu ne dă deloc energie, ba chiar ne stoarce de energie atunci când îl consumăm. Ceea ce e interesant, pentru că există destule mituri despre zahăr care circulă pe internet. Ia să vedem care sunt acestea! 

În ultimii ani, grăsimea și-a pierdut „supremația” atunci când vine vorba de elementele din dietă care ne fac foarte mult rău. De altfel, acum știm că nu toate grăsimile sunt rele pentru noi, doar anumite tipuri, precum grăsimile saturate. Dar și mai interesant este că zahărul își construiește acum o reputație ca fiind cel mai nociv lucru pe care îl putem consuma.

Cine nu a mâncat măcar o dată un baton de ciocolată în speranța că acesta îi va da niște energie în plus pentru a termina o sarcină la serviciu? De aceea ne-am decis să cercetăm câteva mituri despre zahăr și să descoperim adevărul.

3 mituri despre zahăr și care este adevărul

1. Zahărul îți dă energie

Un nou studiu publicat recent în jurnalul Neuroscience and Biobehavioral Reviews demistifică ideea că orice aliment bogat în zahăr ne oferă un puseu de energie pe care îl putem folosi în scopuri pozitive. Cercetarea s-a uitat la efectul zahărului asupra stării de spirit și concluziile nu sunt deloc încurajatoare. Oamenii de știință au descoperit că acel puseu de energie nu prea există, dar și că alimentele dulci nu ne fac să ne simțim mai energici, ci ne storc de energie și de claritate mentală,.

Noua cercetare, realizată de o echipă europeană, este o meta-analiză a peste 31 de studii în domeniu. Cercetătorii au vrut și să afle dacă zahărul ne ajută să fim mai rezistenți fizic, în timpul activității sportive, sau mental, în timpul unei activități intelectuale. Răspunsul este nu, pentru ambele părți.

mituri despre zahăr - miere

În ciuda a ce credem cu toții, nici mierea nu este cu mult mai sănătoasă decât zahărul.

2. Sucul de fructe nu are zahăr

Puteți considera și acest mit ca fiind „demolat” complet. Pentru că fructele conțin fructoză, care este și el un tip de zahăr, la fel ca glucoza din alte alimente. Iar felul în care corpurile noastre metabolizează fructoza și glucoza sunt de fapt destul de asemănătoare. Concluzia? Și sucurile de fructe conțin destul de mult zahăr și de aceea clar ar trebui consumate în doze cât se poate de mici. Chiar dacă aceste sucuri conțin fibre, vitamine și minerale.

Ca să nu mai spunem că un alt studiu recent ne avertizează că consumul de băuturi dulci (inclusiv cele de fructe) cresc riscul de a face cancer. 

3. Zahărul brun și mierea sunt mai sănătoase 

Da, câți dintre noi nu cumpără și folosesc mai degrabă zahăr brun și miere în locul zahărului alb? Problema este că toate tipurile de zahăr, inclusiv zahărul brun, mierea, siropul de arțar și siropul de agave, îți afectează corpul în cam același mod în care o face zahărul alb. Siropul de agave conține o cantitate destul de mare de fructoză și oricum ar trebui consumat în cantități foarte mici.

Există studii care au găsit o legătură între consumul de fructoză și schimbări hormonale care te pot face să mănânci excesiv. Asta înseamnă și îngrășare, dar și vulnerabilitate mai mare la anumite probleme de sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *