Alimente mucegăite. Când poți să le mănânci și când nu?

Alimente mucegăite. Când poți să le mănânci și când nu
Citește mai multe articole despre

Dai la o parte mucegaiul care se formează la suprafața borcanului cu gem? Stratul de pe bucata de brânză sau bucățile cu mucegai care au afectat o parte din fructe și legume? Numai în unele cazuri e în regulă să consumi alimente mucegăite după ce îndepărtezi mucegaiul.

Premierul britanic Theresa May a mărturisit, într-o discuție recentă pe tema risipei alimentelor, că nu aruncă borcanele cu gem atunci când acestea fac mucegai deasupra, ci înlătură partea mucegăită și folosește gemul de dedesubt, neatins de mucegai.

Afirmația a creat o reală polemică pe această temă. Unii au spus că apreciază premierul britanic pentru eforul pe care îl face pentru a reduce risipa de alimente, iar alții și-au exprimat dezgustul față de ideea de a mânca alimente care au fost deja atinse de mucegai.

Întâmplarea aceasta ne-a făcut și pe noi să ne întrebăm dacă e bine sau nu să consumăm alimente mucegăite și în ce condiții o putem face, ca să nu ne punem în pericol sănătatea. Alimentele care au un conținut mai mare de apă, cum sunt fructele moi, nu trebuie mâncate odată ce au fost atinse de mucegai, pentru că acesta le poate ataca și în profunzime.

Evident, alimentele a căror rețetă în sine presupune unele tipuri de mucegai, cum este brânza Gorgonzola, Stilton sau Roquefort, nu intră în discuție.

Alimente mucegăite pe care le poți mânca după ce îndepărtezi partea afectată

Brânză tare

Brânză tareUneori, pe brânza tare, cum sunt bucățile de parmezan întreg (nerăzuit), pot apărea urme de mucegai la suprafață. USDA spune că e puțin probabil ca mucegaiul să pătrundă și la interior, așa că nu îți pui în pericol sănătatea dacă tai bucățile afectate și mănânci partea din interior.Când ai brânză tare care a mucegăit, e bine să tai aproximativ 2,5 centimetri în jurul mucegaiului, atât în interior, cât și pe margini. Ai grijă să nu contaminezi cuțitul. Dacă, totuși, s-a întâmplat, spală-l bine!După ce ai îndepărtat mucegaiul, înfășoară brânza în folie alimentară. Brânza ar trebui păstrată la temperaturi de 1-7 grade Celsius.

Uneori, pe brânza tare, cum sunt bucățile de parmezan întreg (nerăzuit), pot apărea urme de mucegai la suprafață. USDA spune că e puțin probabil ca mucegaiul să pătrundă și la interior, așa că nu îți pui în pericol sănătatea dacă tai bucățile afectate și mănânci partea din interior.

Când ai brânză tare care a mucegăit, e bine să tai aproximativ 2,5 centimetri în jurul mucegaiului, atât în interior, cât și pe margini. Ai grijă să nu contaminezi cuțitul. Dacă, totuși, s-a întâmplat, spală-l bine!

După ce ai îndepărtat mucegaiul, înfășoară brânza în folie alimentară. Brânza ar trebui păstrată la temperaturi de 1-7 grade Celsius.

Salam tare și mezeluri crud-uscate

Conform Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), e absolut normal ca alimentele păstrate la temperatura camerei, cum sunt unele salamuri sau mezeluri crud-uscate făcute în casă, care se păstreză în cămări răcoroase sau beciuri, să prindă mucegai la suprafață. În cazul acestora, e în regulă să îndepărtezi mucegaiul și să le mănânci.

Fructe și legume tari

Alimente mucegăite. Când poți să le mănânci și când nu

Nu e recomandat să consumi alimente mucegăite, dacă acestea sunt fructe și legume moi. Dar fructele și legumele tari, cum ar fi morcovii, ardeiul sau varza, pot fi folosite în mâncare, dacă le cureți părțile afectate de mucegai.

În cazul acestor fructe și legume, e bine să tai încă un centimetru în jurul zonei cu mucegai înainte de a o folosi. Conținutul scăzut de apă din aceste alimente împiedică mucegaiul să pătrundă în interior.

Alimente mucegăite pe care să nu le consumi

Carne gătită rămasă din altă zi

Resturile de friptură sau carnea gătită rămasă din altă zi se mai pot păstra în frigider. Poți să încropești din ele alte preparate, cum ar fi sandvișuri sau salate. Dar ce te faci dacă vezi că au prins puțin mucegai?

Carnea gătită, chiar dacă e făcută la grătar, are un conținut mai mare de apă, deci dacă e atinsă de mucegai nu e de ajuns să tai partea afectată. E foarte posibil ca particulele din mucegai să fi pătruns și în zonele care, aparent, nu sunt afectate. Deci aceste alimente trebuie aruncate.

Paste gătite

Aceeași regulă se aplică și în cazul pastelor gătite, care au un conținut mare de apă. Nu mânca din ele!

Brânză moale

Dacă brânza cu mucegai, dar și cea tare, care a fost atinsă doar la suprafață de mucegai, pot fi mâncate, de brânzeturile moi care capătă crustă de mucegai nu ai voie să te atingi! Este cazul brânzeturilor tip Brie sau Camembert, dar și al altor feluri de brânză moale.

Gem și dulceață

Alimente mucegăite. Când poți să le mănânci și când nu?

Dacă primul ministru britanic mănâncă gem după ce dă deoparte mucegaiul, nu înseamnă că și tu trebuie să o faci! USDA spune că gemul și dulceața atinse de mucegai trebuie aruncate, pentru că mucegaiul produce micotoxină, o substanță nocivă pentru organism.

Anterior, un expert în mucegai spusese că nu e riscant să consumi gemul căruia i-ai îndepărtat mucegaiul. Totuși, e mai bine să fii precaut și să nu încerci efectele toxice pe pielea ta.

Iaurt

Iaurtul are un conținut mare de apă, așa că nu e recomandat să îl mănânci odată ce a fost atins, cât de puțin, de mucegai. La fel și în cazul smântânei.

Fructe și legume moi

Fructele și legumele moi – piersici, roșii, castraveți etc. – au și ele multă apă, deci trebuie să le arunci dacă observi că au făcut mucegai.

Pâine

Alimente mucegăite. Când poți să le mănânci și când nu

Pâinea care a fost făcută cu agenți de creștere cum ar fi drojdia conține bule de aer care se formează în procesul de fermentare. Fiind poroasă, mucegaiul poate să se împrăștie cu ușurință în miezul de pâine, chiar dacă el este vizibil doar la suprafață.

Autoritatea pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie (FSA) afirmă că pâinea poate fi mâncată după termenul de expirare, dar numai dacă nu a mucegăit. Nu e în regulă să mănânci pâine afectată de mucegai, nici dacă îndepărtezi porțiunea unde mucegaiul e vizibil!

Nuci și semințe

Alimentele care sunt ambalate fără conservanți, cum este cazul nucilor și semințelor, prezintă un risc crescut de a mucegăi. Nucile și semințele care au fost coapte și sărate au șanse mai mici să mucegăiască, dar cele crude – nu. Nucile și semințele cu miros de mucegai sau cu mucegai vizibil nu trebuie consumate!

Atenționările privind consumul de alimente cu mucegai sunt importate pentru toată lumea, dar în special pentru persoanele vulnerabile, cum sunt copiii, vârstnicii, femeile însărcinate sau persoanele cu un sistem imunitar fragil.

Chiar dacă putem consuma unele produse după ce îndepărtăm mucegaiul de pe ele, nu există nicio garanție că nu vor mai rămâne toxine invizibile în alimentele respective.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

9 comentarii

  1. Am cumparat branza rasa (nu mai stiu exact ce tip era, parca parmezan) de la un K, acum vreo 8-9 ani; avea niste pete rosietice – am facut cartofi cu branza la cuptor. Rezultatul? Voma si diaree ….

    • Ahhh… 😮 Asta nu-i bine deloc. Când vezi că până și marile lanțuri fac din astea… Oricum George, bine că ai scăpat numai cu atât. 🙂

  2. Puful de mucegai apărut la banane doar la codiță, înseamnă că ar trebui aruncate?… sau șterse și băgate la frigider?

    • E posibil ca mucegaiul să nu fi afectat și interiorul bananei. Unii le-ar arunca, iar alții le-ar consuma rapid, nu înainte de a observa cu atenție dacă fructul propriu-zis, pulpa, nu a fost atins și el. Noi am merge pe a doua variantă. De păstrat în continuare nu cred că mai este cazul, chiar și la frigider.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *