Câteva picături din acest adevărat balsam și salata ta devine de-a dreptul irezistibilă. Iar salata este doar cel mai clasic exemplu, fiindcă acest – să-i zicem – supersosuleț concentrat este binevenit și în alte tipuri de rețete. Și pentru că aici te-am obișnuit cu lucruri bune, practice, dar ușor de preparat, află că și reducția de oțet balsamic făcută în casă poate fi gata cât ai zice pește.
Reducția de oțet balsamic este numai bună atunci când vrei să adaugi mâncării doar savoare, dar nu și calorii și grăsimi. Dacă nu ai timp sau chef să mai stai să faci o vinegretă, balsamul concentrat îți vine în ajutor. Așa cum i-o arată și numele, se obține prin „reducerea” oțetului balsamic. Pe scurt, atunci când în cratiță rămâne mai puțin de jumătate din volumul de oțet balsamic pus la fiert, ai obținut reducția. Hai să vedem cum se procedează.
Ingredientele: oțet balsamic și miere. Sigur că poți folosi și zahăr în loc de miere, totuși nimic nu se compară cu mierea. La 1/2 litru de oțet merge, să zicem, cam 1/2 cană de miere. Bineînțeles, dacă preferi, poți să nu îndulcești cu nimic. Ar mai fi de adăugat și un pic de sare (un vârf de linguriță); sarea intensifică aromele și noi tocmai asta căutăm.
Instrumentarul: o cratiță și o spatulă (sau un tel).
1. Toarnă oțetul în cratiță, pune și mierea și amestecă. Poți să pui și “un strop” de sare.
2. Aprinde focul și dă-l la mediu sau mediu spre tare.
3. Când amestecul începe să fiarbă, dă focul la mediu spre mic.
4. Lasă să fiarbă la foc mic până când lichidul capătă grosimea dorită. Nu uita să amesteci din când în când. Oricum, când lichidul începe să se îngroașe, cel mai bine este să dai focul la minim și să amesteci mai des, ca să nu se ardă.
5. Lasă-l să se răcească. Vei observa că devine și mai gros.
6. Cel mai bine îl păstrezi într-un borcănel la frigider. Rezistă până la 2 săptămâni, dar ceva îmi spune că nu o să-l lași tu atâta nefolosit.
Este unanim acceptata de catre toti nutritionistii concluzia ca in urma prelucrarii termice mierea de vine TOXICA, nu doar isi pierde din calitati. Or sa te trezesti dând sfaturi culinare toxice . este de noaptea mintii.
Lucrurile nu stau chiar așa, Sorin.🙂 Afirmația că mierea ar fi toxică după un anumit prag (40 de grade se zice), este o informație preluată din Ayurveda, informație care umblă liberă pe Net, din păcate. Lucrurile stau, în realitate, mult mai … calm, Sorine.🙂 Aserțiunea ayurvedică nu este deloc susținută de știință. Iată numai un exemplu, care te va convinge, sper eu. Namaste! 😉
https://healthhomeandhappiness.com/does-honey-become-toxic-when-heated.html
In link-ul respectiv sunt însăilate niste puncte de vedere ale unei persoane care nu este vreo autoritate în domeniu. Nutriționistii de marcă atenționeaza frecvent asupra pericolelor care apar prin prelucrare termică. (exemplu dvs. -fierbere ) Prefer să tin cont de părerea lor.
Iar noi vă respectăm părerea. Nu ne punem cu “nutriționiștii de marcă”. 🙂
Întreb ? La Sfecla Roșie la borcan pentru iarnă avem nevoie de conservant ?
Aveți două posibilități mai uzitate la noi. Fie mergeți pe saramură, fie pe oțet. În primul caz folosiți apă, sare și condimente, în al doilea caz, puneți apă, oțet, sare și zahăr. Alegerea vă aparține. (eu aș merge pe saramură…)