Ciupercile shiitake sunt cele mai cultivate ciuperci medicinale din lume și sunt folosite în medicina chineză de peste 5000 de ani. În Asia ele reprezintă un adevărat simbol al longevității. Iată de ce…
Textura și aroma specifică le fac să se afle pe locul doi în lume printre ciupercile de cultură. În comparație cu ciupercile cu pălărie albă, se spune despre ciupercile shiitake că sunt de 10 ori mai aromate. Acest lucru se poate intensifica atunci când sunt uscate și rehidratate în apă. Deși încă mai cresc și în sălbaticie, China, Japonia sau America depun mari eforturi pentru a le cultiva.
Tradus din japoneză, “shii” se referă la arborele pe care aceste ciuperci au crescut, în timp ce “take” înseamnă ciupercă. Acestea sunt folosite în special pentru că ajută la întărirea sistemului imunitar.
Proprietățile nutritive ale ciupercilor shiitake
Shiitake conţine vitaminele din complexul B, ergosterol (un sterol care se întâlnește în membrana celulară la fungi, având diverse funcții asemănătoare cu cele ale colesterolului din celulele animale), minerale (mangan, fosfor, potasiu, seleniu, cupru, zinc), fibre, proteine, magneziu, fier, vitamina D şi aminoacizi esenţiali.
Beneficiile ciupercilor shiitake pentru organism
- Eritadenina și betaglucanul sunt două componente ale ciupercilor shiitake care le transformă pe acestea în aliatul numărul unu în lupta cu kilogramele în plus. Betaglucanul îți oferă senzația de sațietate și te ajută în acest fel să mănânci mult mai puțin.
- Ciupercile shiitake sunt recunoscute pentru faptul că stimulează sistemul imunitar și îl ajută să combată numeroase boli. Îi oferă acestuia cantități importante de vitamine, minerale și enzime și îl ajută în acest fel să reducă eficient radicalii liberi.
- Câteva studii au demonstrat de-a lungul timpului că aceste ciuperci ar ajuta chiar și la distrugerea celulelor cancerigene, indirect, prin impactul puternic pe care îl au asupra celulelor macrofage. Celulele macrofage sunt responsabile de identificarea şi neutralizarea potenţialelor celule canceroase din corp. Ciupercile shiitake stimulează celulele macrofage și le ajută să lupte împotriva celor canceroase.
- Shiitake susțin într-o mare măsură sănătatea sistemului cardiovascular. Acestea conțin fitonutrienți care împiedică formarea depunerilor pe vasele de sânge și îmbunătățesc circulația.
- Sunt un adevărat energizant pentru organism datorită cantității mari de vitamina B pe care o conțin. Tot vitamina B este cea care contribuie la echilibrarea hormonală a organismului.
- Ciupercile shiitake pot furniza o cantitate destul de mare de vitamina D, lucru extrem de util atunci când ne petrecem mare parte din zi la birou, departe de lumina soarelui. Vitamina D contribuie la sănătatea oaselor, reduce riscul de boli cardiace, boli autoimune și crește absorbția de calciu și fosfor.
Cum se consumă ciupercile shiitake
- Ciupercile shiitake se găsesc sub formă de pudră și se pot introduce foarte ușor în alimentație. Se apot adăuga pur și simplu în supa cremă de ciuperci sau într-un pahar cu apă. Astfel, poți beneficia de proprietățile acestui superaliment fără să te complici prea mult.
- Se recomandă utilizarea a una sau două linguriţe de pudră de ciuperci shiitake în fiecare zi. Pudra se mai poate adăuga în sosuri, smoothie-uri sau se poate folosi într-o infuzie pentru ceai.
- Când cumperi ciupercile shiitake nedeshidratate, acestea trebuie să fie ferme, nu umede sau încrețite. Este în regulă să le păstrezi la frigider într-o pungă de hârtie timp de maximum o săptămână. Uscate, acestea se pot păstra în congelator chiar și până la un an.
Precauții și contraindicații
- Contraindicațiile pentru ciupercile shiitake nu sunt multe. Acestea nu se pot utiliza în perioada de sarcină sau în cea de alăptare, nu trebuie consumate dacă urmezi un tratament cu antibiotice. Reacțiile sunt de regulă alergice.