Cum să faci caramel

Carmelul e un sos dulce, foarte dulce, pe care îl poți folosi în tot felul de deserturi. Fie în pui în creme, fie îl adaugi ca topping peste înghețată, prăjituri sau torturi. Nici măcar nu e greu de făcut, așa că, dacă îți plac deserturile cu gust puternic, îți arătăm cum să faci caramel.

Caramelul e un sos cu gust bogat, destul de dens ca textură și îl poți folosi în multe deserturi. Însă, chiar dacă știm cu toții că e delicios, îți recomandăm să nu-l mănânci simplu, lingură după lingură. Chiar dacă poate fi irezistibil, consumă-l cu moderație! De ce? Până la urmă, e făcut din mult zahăr, smântână și unt, așa că e plin de calorii. Ca în orice, moderația e cheia!

Cum să faci caramel în 9 pași

1. Pregătește ingredientele

Ai nevoie de 1/4 cană cu apă, 1 cană de zahăr granulat, 1 cană de smântână de gătit, 100 grame de unt și 1 linguriță de sare.

Pe lângă ingrediente, mai ai nevoie de un tel, o lingură și o cratiță cu fundul gros. Așa că pune-ți toate aceste lucruri la îndemână, pentru că, atunci când te apuci să faci caramel, trebuie să te miști destul de rapid!

2. Pune apa pe foc

Pune apa în cratiță și apoi pe foc, la temperatură medie.

3. Topește zahărul

Adaugă zahărul în apă. Amestecă până când zahărul se topește complet și apa începe să fiarbă.

Când zahărul s-a topit complet, oprește-te din amestecat. Lasă siropul să mai fiarbă încă puțin.

4. Caramelizează

În timp ce siropul fierbe, apa începe să se evaporeze și amestecul își schimbă culoarea. Acesta este momentul când siropul începe să se caramelizeze.

5. Curăță pereții cratiței

În timpul procesului de caramelizare, zahărul se va lipi de pereții cratiței. Folosește o lingură sau o spatula umedă pentru a curăța pereții vasului și pune acel zahăr înapoi în cratiță, să se topească.

6. Ia vasul de pe foc

În aproximativ 7-10 minute, siropul de zahăr ar trebui să capete o culoare intensă de chihlimbar. În acest moment, e bine să iei vasul de pe foc. Fii atent tot timpul la culoarea și consistența zahărului topit, ca să nu îl arzi.

7. Adaugă smântâna

După ce iei cratița de pe foc, adaugă smântâna de gătit și încorporeaz-o cu un tel. Amestecă până când obții o consistență cremoasă și moale.

Fii precaut, pentru că zahărul fierbinte va face bule atunci când adaugi smântâna!

8. Adaugă unt și sare

La final, adaugă untul și puțină sare, apoi amestecă din nou cu telul, până la omogenizare.

9. Pune caramelul într-un borcan

Dacă nu folosești caramelul imediat într-o prăjitură sau ca topping, îl poți lăsa să se răcorească puțin, după care să îl torni într-un borcan.

 

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Un comentariu

  1. Pingback: Prăjitura Cu Lămâie Și Caramel - Altfel decât crezi în 2023!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *