Cum să zdrobești usturoi

Da, este floare la ureche, știm cu toții să zdrobim niște usturoi ca să facem, de exemplu, mujdeiul nostru tradițional. Dar oare ne pricepem cu toții să zdrobim omniprezentul usturoi ca niște adevărați cunoscători în ale bucătăriei?

Usturoiul, ca și ceapa dealtfel, este acel ingredient minunat de care nu se poate lipsi cam nimeni. Nu poți cu el (mai ales în contexte sociale, ca să zicem așa), dar de fapt nu poți fără el; fiindcă micuțul ăsta, împreună cu ceapa, este responsabil de aromatizarea primară a celor mai multe mâncăruri. Că mai vii după aceea cu alte condimente și savori, asta este altă poveste și, de cele mai multe ori, o fază secundară. La noi în bucătărie, fratele usturoi, ca și sora ceapă, sunt la loc de cinste.

Usturoiul poate fi zdrobit în două feluri: foarte mărunt (sau pasat), cu ajutorul zdrobitorului de usturoi inventat în secolul trecut sau în mojarul cu pistil, ca pe vremuri. Cealaltă metodă este mai degrabă o spargere a cățeilor de usturoi și este preferată mai ales atunci când eliberarea aromei trebuie să se facă treptat și, într-o anumită măsură, mai delicat. De aceasta ne vom și ocupa.

Ai nevoie de un cuțit cu lama lată și de un fund de bucătărie. A, și de usturoi…

1. Desfă căpățâna/căpățânile de usturoi. Nu este neapărat nevoie să cureți cățeii de coajă.

2. Pune un cățel de usturoi pe fundul de bucătărie. Dacă totuși i-ai curățat de coajă, presară-l cu puțină sare. Sarea va absorbi din sucul care va țâșni în momentul zdrobirii. De asemenea, sarea va împiedica alunecarea.

3. Zdrobește cățelul de usturoi cu latul cuțitului. Poți folosi și un ciocan pentru carne sau orice alt obiect lat și rezistent, dar bucătarii adevărați se descurcă cu un cuțit lat.

4. Apasă mai tare sau mai încet, în funcție de cât de tare vrei să fie aroma și de cât de repede vrei să se elibereze în mâncare. Dacă nu ai curățat coaja (pasul 1) la început, o poți face acum mult mai ușor.

5. Opțional: dacă vrei, poți în continuare să mărunțești usturoiul cu cuțitul. Totuși, dacă preferi usturoiul mărunțit, poți face asta și fără a-l zdrobi înainte.

6. Acum urmează aceeași pași și pentru usturoiul rămas. Și nu pune mâna la ochi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *