Kurtos-kalacs – cozonacul secuiesc, savurat cu poftă în Ardeal

Cum se prepară kurtos-kalacs Imagine de Sbringser / Pixabay
Citește mai multe articole despre

Kurtos-kalacs sau cozonacul secuiesc, moștenirea secuilor din sud-est-ul Transilvaniei, dar și a sașilor din Țara Bârsei, este un tip de cozonac care dă culoare și savoare tuturor târgurilor și festivalurilor din România.

Cu siguranță, îl poți găsi la tine în zonă și te poți bucura de un gust incredibil de bun, chiar și când nu e sărbătoare. Iar dacă nu există, în acest articol îți voi arata rețeta și modul de preparare ca să îl poți găti oricând, la tine acasă.

Istoria kurtos-ului

Prima rețetă cunoscută datează din 1784, din cartea de bucate secuiești a contesei Mikes Mária, dar rețeta ei nu conținea zahăr. În România, acest dulce delicios a devenit cunoscut după căderea regimului comunist, atunci când mulți brutari secui din zona Covasna au dezvoltat mici afaceri cu acest preparat.

Același preparat, nume diferite. Cozonacul secuiesc face înconjurul lumii și este consumat sub nume diferite: Chimney cake, pentru englezi, Tredlink pentru cehi sau slovaci, Makara pentru turci, Baumstriezel pentru germani, Ximeneta pentru spanioli, sau Prügelkrapfen în Austria… și multe alte denumiri pentru fiecare țară unde se pregătește kurtos-kalacs.

Ce înseamnă kurtos-kalacs

Acest fel de cozonac se împletește pe un sul de lemn și se coace deasupra unui jăratic aprins, rotind de mânerul de lemn până se formează o crustă crocantă care face deliciul pofticioșilor.

Termenul kurto din maghiară înseamnă coș de fum, iar kalacs înseamnă cozonac împletit. Deci, un cozonac împletit sub formă de horn.

Cum să prepari kurtos-kalacs acasă

Ingredientele de bază din compoziția kurtos-kalacs

Aluatul conține făină, ouă, lapte, unt sau untură, drojdie, sare, zahăr și glazuri din nuca măcinată, scorțișoară, zahăr vanilat, nucă de cocos. Secretul este să fie lăsat la dospit o oră și jumătate.

Nu este imposibil să pregătești rețeta singură, în propria bucătărie. Chiar dacă ideal ar fi să fie copți pe jar și puși pe forme speciale, cu puțin efort pot fi copți și în cuptorul simplu și puteți inventa propriile unelte speciale, cum ar fi sucitoare sau sticle de jumătate de litru.

Gramajele necesare pentru 6 bucăți de kurtos-kalacs

700 g făină
50 g drojdie proaspătă
300 ml lapte călduț
3 linguri zahăr tos
2 ouă întregi + 2 gălbenușuri
80 g unt

Mod de preparare a kurtos-ului la cuptorul simplu

  • Într-un bol, cerne făina și pregătește maiaua din drojdie, puțin lapte călduț și puțin zahăr.
  • Adaugă în bol restul de lapte, zahăr, untul topit și amestecă bine până obții un aluat omogen.
  • Frământă bine, până nu îl mai simți lipicios, chiar dacă simți nevoia să adaugi făină, nu o face, unge mâinile cu ulei și frământă până devine elastic
  • Pune aluatul în bolul (uns în prealabil cu ulei) la loc ferit și lasă-l la dospit o oră și jumătate, până crește frumos.
  • După ce a crescut, transferă aluatul pe masa de lucru, adaugă și aici ulei și împarte-l în 6 bucăți egale pe care urmează să le întinzi cu sucitorul uns cu ulei pe fiecare în parte.
  • Taie dreptunghiul format în fâșii egale de 15 mm lățime.
  • Preîncălzește cuptorul la 180 ºC.
  • Pune fâșiile suprapuse pe un suport rotund, învelit eventual în folie de aluminiu (dacă vrei, dacă nu, se poate și fără), iar la capăt lasă un loc liber.
  • Tăvălește-l prin zahăr cu nucă sau scorțișoară.
  • Apoi se pun în tavă, pe lățime, sprijinând capetele de marginea tăvii.
  • Rotește-i de câteva ori, să se coacă uniform.
  • Lasă-i în cuptor cam 25 minute.
  • După ce s-au copt, se lasă la răcit în poziție verticală și se scot bătând un pic cu rola de masă de bucătărie până se desprind.

Kurtos-kalacs se consumă călduț, iar dacă cumva nu l-ai terminat pe tot, deși mă îndoiesc, îl poți păstra la temperatura camerei, înfășurat în folie alimentară.

Iar acum, că știi cât de rapid se pregătește această rețetă, nu mai aștepta următorul eveniment din orașul tău ca să mănânci kurtos, prepară-l chiar tu!

Sunt Alina și ador să gătesc variat, rapid și simplu. Cei 4 muschetari ai mei mă provoacă zilnic să le gătesc ceva proaspăt și bun. "SoDelicious" este concluzia lor după fiecare masă. O mămică fericită cu copii mâncăcioși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *