De cele mai multe ori ne lăsăm induși în eroare de ceea ce vedem, nu-i așa? Credem că este vorba despre ceva, fără însă să verificăm dacă avem sau nu dreptate. Așa se întâmplă și în cazul lichidului roșiatic din pungile de carne pe care le găsim pe rafturile magazinelor.
Cei mai mulți dintre noi cred că acel lichid roșiatic este sânge, dar se pare că lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Cu siguranță ai trecut și tu prin asta și ai crezut că în punga în care este depozitată carnea cumpărată este sânge. Sunt puțini cei care știu că de fapt este vorba despre o proteină care se numește mioglobină și care îndeplinește funcția se stocare a oxigenului în celulele musculare. Aceasta proteină este eliberată după ce musculatura a avut parte de o inflamație sau un traumatism.
Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, tot sângele este scos din carne în timpul sacrificării.
Mioglobina este cea care îi conferă cărnii culoarea roșie, dar colorează și lichidul pe care majoritatea oamenilor îl confundă cu sângele. Mioglobina, așa cum am spus și mai sus, este cea care ajută țesutul muscular să păstreze oxigenul, la fel ca în cazul hemoglobinei din sângele oamenilor. Fierul din mioglobină devine roșu atunci când intră în contact cu oxigenul.
Majoritatea mamiferelor au cantități mari de mioglobină în țesutul lor, de aceea produsele provenite din această sursă sunt cunoscute sub numele de “carne roșie”.
Vrei să afli mai multe despre carnea roșie? Iată ce spun cele mai recente studii.
Atunci când este supusă procesului de gătire, această proteină își schimbă culoarea în maro. Pe măsură ce carnea este gătită, mioglobina se întunecă, motiv pentru care cu cât carnea este mai bine făcută, cu atât arată mai închisă la culoare. Dacă ajunge să își piardă prospețimea, atunci aceasta va căpăta o nuanță de maro-cenușiu când este expusă la aer.
Vă prezentăm mai jos un material video care explică pe scurt ce se întâmplă de fapt cu acest lichid: