Dacă vă decideți să consumați mai puțin bacon și alcool, avem vești bune! Acest lucru duce la o scădere cu 40% a riscului de cancer, potrivit rezultatelor unui studiu de amploare.
Cercetarea a fost realizată de World Cancer Research Fund (Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului – WCRF) și a studiat starea de sănătate a peste 51 de milioane de oameni. Același raport, dat publicității recent, spune că obezitatea va depăși în curând fumatul ca cel mai mare factor de risc atunci când vine vorba de cancer. Experții de la WCRF spun că, dacă vreți să minimizați acest risc, ar trebui să consumați doar cantități moderate de carne roșie și cât mai puțin alcool.
WCRF și-a updatat recomandările pentru cum vă puteți proteja de cancer pentru prima oară într-un deceniu și a dezvăluit un plan în zece puncte pentru a ajuta la combaterea bolii. Potrivit acestuia, chiar și mici cantități de carne roșie și alcool cresc riscul de a avea cancer.
Mai puțin bacon și alcool pentru o stare de sănătate mai stabilă
Una dintre concluziile cercetării realizate pe peste 51 de milioane de oameni din lumea întreagă spune că prevenirea obezității este un prim pas crucial în prevenirea cancerului. WCRF spune că există dovezi clare că greutatea excesivă este una dintre cauzele a peste 12 tipuri de cancer. Asta înseamnă cinci în plus față de studiul anterior al organizației, publicat în 2007.
Rezultatele complete vor fi prezentate la Congresul European despre Obezitate din Viena, Austria. Până atunci, știm că, potrivit prognozei, incidența cazurilor de cancer va crește cu peste 58%, ajungând la 24 de milioane pe plan global până în 2035, pentru că din ce în ce mai multe țări adoptă un stil de viață occidental.
Care sunt recomandările WCRF? Limitați-vă consumul de băuturi răcoritoare, beți apă și alte băuturi neîndulcite, dar și să vă limitați consumul de hrană procesată. Alte lucruri de evitat? Mâncare de tip fast food, mâncăruri grase, alimenta bogate în amidon și zaharuri.
Cele 12 tipuri de cancer care sunt legate de consumul crescut de carne procesată și alcool sunt acelea care afectează prostata, stomacul, gura și gâtul, ficatul, ovarele, intestinele, sânii, vezica biliară, rinichii, esofagul, pancreasul și uterul.