Cerealele integrale scad riscul de cancer hepatic

Cerealele integrale scad riscul de cancer hepatic
Citește mai multe articole despre

Cerealele integrale sunt bogate în substanțe nutritive: fibre, vitamine B, proteine și grăsimi sănătoase, așa că e bine să le consumăm mai des. Cu atât mai bine ar fi să le mâncăm în locul cerealelor rafinate. O analiză recentă arată că pot inclusiv să scadă riscul de cancer hepatic.

Cerealele integrale și fibrele alimentare au fost asociate, de-a lungul timpului, cu scădera riscului de rezistență la insulină, de creștere a insulinei din sânge și de inflamații – toate acestea fiind factori de risc pentru carcinomul hepatocelular, care este cel mai des întâlnit tip de cancer hepatic. Până acum însă nu a fost niciodată clar dacă există o legătură între consumul de cereale integrale și un risc scăzut real de apariție a carcinomului hepatocelular.

Un grup de cercetători de la Harvard a studiat problema și a descoperit legături importante între cele două, anunță cookinglight.com, citând Asociația Americană pentru Cercetarea Cancerului.

Cerealele integrale și riscul de cancer hepatic

Cerealele integrale scad riscul de cancer hepatic

Cercetarea a luat în considerare două studii ample și de durată realizate la Harvard – unul realizat în 1976 pe 280.000 de persoane și unul din 1986, pe 51.529 de persoane. În cele două grupuri de studiu s-au descoperit 141 de cazuri de cancer hepatic. Cercetătorii au aflat că un consum ridicat de cereale integrale a fost asociat cu riscul redus de carcinom hepatocelular.

Persoanele care au consumat cantități mai mari de tărâțe, germeni și fibre din cereale integrale au prezentat un risc scăzut de cancer. Acest lucru înseamnă că cerealele rafinate, din care germenii și tărâțele sunt îndepărtate, nu contribuie la reducerea riscului de cancer.

Autorii studiului spun că fibrele din cerealele integrale sunt corelate cu riscul mai mic de cancer hepatic, dar că lucrurile nu stau la fel în cazul fibrelor din fructe și legume.

Sunt necesare mai multe studii pe populații mai variate și cu un risc crescut de a face cancer, cu atât mai mult cu cât cele două studii analizate acum vizat persoane albe – bărbați și femei – cu un nivel crescut de educație.

Sunt Raluca și nu suport puful de pe piersici. De aceea, de fiecare dată când mănânc o piersică, o decojesc. Blasfemie? Poate. Dar sunt de părere că trebuie să faci tot ce-ți stă în putință ca să te simți bine. Iar asta include și mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *