Dacă ştiai că excesul de sare din alimentaţia ta zilnică îţi poate afecta serios sănătatea, specialiştii vin şi mai adaugă încă un risc pe listă: o dietă bogată în sare poate slăbi apărarea sistemului imunitar în faţa infecţiilor provocate de bacterii.
Cum se întâmplă acest lucru?
Un studiu recent a fost publicat în revista de specialitate „Science Translational Medicine”, iar concluzia la care a ajuns echipa de cercetători este că o dietă bogată în sare modifică răspunsul imunitar al organismului atât la cobai, cât şi în rândul oamenilor.
Scopul specialiştilor a fost acela de a vedea ce efecte poate aduce consumul excesiv de sare asupra sistemului imunitar care încearcă să se apere în faţa E. Coli, bacteria cel mai des implicată în apariţia inflamaţiei acute a rinichilor. Cu alte cuvinte, cercetătorii au observat cum o dietă bogată în sare scade „puterea” neutrofilelor de a apăra organismul, respectiv rinichii, în faţa bacteriei E. Coli.
Neutrofilele sunt un tip de globule albe (leucocite) din sânge care protejează sistemul imunitar de infecţii şi se diferenţiază de alte tipuri de globule albe prin simplul fapt că nu rămân doar într-o anumită zonă, ci „patrulează” liber în organism.
Prin urmare, atât la şoriceii de laborator, cât şi la participanţii sănătoşi care au urmat o dietă bogată în sare timp de o săptămână, rolul de apărare al neutrofilelor „a slăbit”.
Dacă te întrebi ce presupune o dietă bogată în sare, aceasta conţine, de obicei, produse de tip fast-food, dulciuri, mezeluri şi alte alimente procesate, produse lactate foarte grase, băuturi acidulate ş.a. Dintre toate, produsele procesate şi mâncarea preparată la restaurant au un conţinut excesiv de sare comparativ cu mâncarea gătită acasă.
Care este doza recomandată de sare la adulţi şi la copii?
Sarea sau clorura de sodiu este un amestec de minerale care conţine 0,4 grame sodiu şi 0,6 grame clorură pentru fiecare gram de sare. Adulţii şi copiii nu pot consuma aceeaşi cantitate de sare, astfel că Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă mai puţin de două grame de sodiu, echivalentul a cinci grame de sare per zi la adulţi, începând cu vârsta de 16 ani.
Copiii cu vârsta cuprinsă între doi şi 15 ani nu trebuie să depăşească mai mult de 2 grame de sare per zi.
Tot OMS a demarat un plan prin care să reducă rata bolilor netransmisibile (de exemplu, boli de inimă, cancer, diabet, boli de plămâni etc.) la nivel global, iar unul dintre principalele obiective este acela de a diminua cantitatea de sodiu consumată cu 30% până în anul 2025.
Sarea şi alte riscuri pentru sănătate
Consumul excesiv de sare nu doar că afectează barierele de apărare ale sistemului imunitar, dar alte studii de specialitate au confirmat apariţia şi altor probleme de sănătate cum ar fi boli de inimă, creşterea colesterolului rău din sânge, riscul de deces la persoanele care suferă de diabet etc.
Mai mult decât atât, consumul de sodiu nu ar creşte riscul de apariţie al bolilor de inimă cu excepţia celor care mănâncă mai mult de 5 g de sodiu per zi, adică echivalentul a două linguriţe şi jumătate cu sare.
Poate că mesajul care apare de multe ori la TV, şi anume „evitaţi consumul excesiv de sare, zahăr şi grăsimi”, merită luat în seamă.